i brdo tekstila

Carinici zaplijenili 6,5 milijuna cigareta

21.09.2017 u 20:04

Bionic
Reading

Carinska je uprava u prvih devet mjeseci ostvarila prihod od ukupno 16 milijardi kuna, što je oko petina prihoda proračuna, oduzela više od 6,5 milijuna cigareta i više od 10 milijuna komada tekstilnih proizvoda te pokrenula više od 8,8 tisuća prekršajnih postupaka, neki su od podataka iz priopćenja Ministarstva financija u povodu Dana carinske službe

Naime, Carinska je uprava i ove godine 21. rujna svečano obilježila zaštitnika Svetog Mateja i Dan carinske službe.

U Carinskoj je upravi održana i prigodna svečanost na kojoj su bili i ministar financija Zdravko Marić te pomoćnik ministra i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović sa suradnicima.

Zbog ostvarenih natprosječnih rezultata rada u 2017. godini ministar financija je na prijedlog ravnatelja Carinske uprave nagradio 25 carinskih službenika.

Kako navode iz Ministarstva u priopćenju objavljenim na svojim internet stranicama, u prvih devet mjeseci 2017. godine Carinska uprava ostvarila je prihod od ukupno 16 milijardi kuna, što čini oko 20 posto udjela u ukupnim prihodima državnog proračuna. Najveće iznose prihoda u prvih devet mjeseci 2017. godine čine prihodi od naplate trošarina i posebnih poreza, i to 11 milijardi kuna.

Provodeći ciljane mjere nadzora Carinska je uprava u prvih devet mjeseci ove godine oduzela više od 6,5 milijuna komada cigareta i 40 tona duhana.

Provodeći mjere nadzora u zaštiti prava intelektualnog vlasništva oduzela je ukupno više od 10 milijuna komada različitih tekstilnih proizvoda.

Slijedom provedenih nadzornih aktivnosti u prvih devet mjeseci 2017. godine pokrenuto je 8.818 prekršajnih postupaka (8.248 izdana prekršajna naloga i 570 podnesenih optužnih prijedloga), podneseno 18 kaznenih prijava te obračunato više od 10 milijuna kuna kazni, podaci su Carinske uprave Ministarstva financija.