LOV NA ŠVERCERE

Carinici s psima i rotirkama upali na tržnicu u Splitu

Bionic
Reading

Prava strka nastala je danas na glavnom splitskom Pazaru kada je u žiži jutarnje kupovine na tržnicu upalo 30 carinika s psima i rotirajućim svjetlima na vozilima!Meta pripadnika Odjela mobilnih jedinica Carinske uprave RH zadužene za splitsko područje bila je krivotvorena odjeća i naočale, te alkoholna pića koja se nelegalno prodaju.

Očevici pričaju da su carinici upali u maniri kauboja iz američkih filmova, izazvavši šok i paniku među prodavačima na tržnici, ali i kupcima i turistima koji su se tu zatekli, kojima nije bilo jasno što se događa, piše Slobodna Dalmacija

Imala je carina zasigurno boljih 'ulova' od ovog, no ovom akcijom od nekolicine prodavača zaplijenjeno je na glavnoj tržnici redom: 342 komada odjeće s krivotvorenim markama, uglavnom majica i kratkih hlača, 331 komad 'falših' naočala, 33 iste takve torbice, 50 bočica nelegalnog alkohola i 6 satova. Ukupna vrijednost zaplijenjene robe da se prodavala na tržištu iznosi oko 38.500 kuna. Na nelegalne prodavače cigareta nisu naišli.

Osim akcije na glavnom Pazaru, carinici su u ranim jutarnjim satima subote upali i na veletržnicu na TTTS-u, gdje su zbog nelegalne prodaje zaplijenili 1180 kilograma raznog voća i povrća vrijednog 6000 kuna.

Kako nam je objasnio Robert Rudež, voditelj Odjela mobilnih jedinica Carinske uprave RH zadužen za područje Splita, ulaskom Hrvatske u EU, carina je dobila određenu inspekcijsku ulogu i veće ovlasti, u nekim slučajevima i veće od policije, tako da za provedbu nekih akcija ne trebaju sudski nalog, kao što je ovdje bio slučaj.
U akciji je sudjelovalo osim splitskih, i 20-ak pripadnika Odjela iz Rijeke i Zagreba.

Protiv prekršitelja (njih 15-ak) bit će podnesene odogovarajuće prekršajne prijave, a visina sankcija, kako nam pojašnjava Rudež, ovisit će o sucu koji će na temelju činjenice ponavlja li se prekršaj ili se počinjava po prvi put, odrediti novčanu kaznu koja se kreće od 5000 kuna pa nadalje.

Na pitanje je li bila potrebna baš tako agresivna akcija koja je šokirala sve koji su se na Pazaru zatekli, Rudež je odgovorio:

'Kad u neki prostor uđe 30 uniformiranih i naoružanih ljudi, to svakako ostavi dojam. No, to naprosto treba tako biti u određenim situacijama, dok druge traže potpunu anonimnost pa radimo u civilu. Svaki način ima svoju svrhu. Ovdje se radi o uvođenju reda i takve su se akcije provodile i provodit će se i ubuduće', kazao je Rudež.

Zaplijenjena krivotvorena roba i alkohol, najavljuje naš sugovornik, bit će uništena, dok će se voće i povrće ili prodati ili pokloniti nekoj humanitarnoj ustanovi.