put putujem

Cappeli otkrio kad bi mogli u Sloveniju

28.04.2020 u 23:15

Bionic
Reading

Ministar turizma Gari Capelli kazao je da je na jučerašnjoj konferenciji s ministrima turizma EU dogovoreno da će postojati mobilnost, odnosno moći će se iz jedne zemlje putovati u drugu. Capelli je rekao da su bitna pitanja kojim putem će putovati, jer nismo svi na istoj razini problema, odnosno nemamo svi isti broj zaraženih koronavirusom

Naglasio je da je Hrvatska s još dvije, tri zemlje napravila iskorak te da smo prepoznati jer smo vodili sjaju politiku.

'Uz velike restrikcije i svega onoga što smo radili, "stezali remen" kao što se kaže, postali smo prepoznatljivi i svi žele doći u Hrvatsku, istaknuo je.

Capelli je dodao da će protokol putovanja biti na razini Europske unije.

'Mi ćemo kao i ostale zemlje raditi na bilaterali. Mislim da je to u redu, pogotovo sa zemljama s kojima smo susjedi, naglasio je Capelli. Dodao je da ćemo sa Slovenijom nastojati dogovoriti sve u idućih dva tjedna. Naglasio je da ćemo pokušat do kraja petog mjeseca otvoriti granice sa Slovenijom i imati zajednički dogovor, naravno uz dogovor epidemiologa.

Capelli je rekao da nikome neće dolazak biti zabranjen, ali da je pitanje hoće li neke zemlje puštati uopće svoje građane da izađu iz svoji zemalja. 

Italija će na kraju petog mjeseca otvoriti svoje granice za svoje županije, jer još uvijek nemaju međužupanijsko i regionalno povezivanje. Dok to ne naprave, bit će vrlo teško izaći iz Italije. Razgovaramo desetak dana sa Česima, premijer je zvao svoje kolege i iz Mađarske, Austrije, razgovara se dakle otvoreno i bilateralno', porućio je ministar u HRT-ovoj emisiji 'Tema dana'.

Ministar Capelli je istaknuo da je vrlo važno da profunkcionira jug Hrvatske i da ih ne ostavimo bez ikakvih kanala i povezivanja. Naglasio je da za srpanj, kolovoz i rujan nema velikih otkazivanja.

'Nema možda puno novih rezervacija, ali mogu vam reći da zadnjih tri, četiri dana na tržištima se nešto malo pokrenulo. Na ovim tržištima s kojima najviše pregovaramo, dodao je.

Capelli je kazao da su za Hrvatsku zainteresirani i njemački i austrijski mediji. Ministar je kazao da je stavljena u program Cro kartica i da ćemo njome poticati hrvatske turiste da ostanu ljetovati u Hrvatskoj. Istaknuo je da je budućnost Hrvatske u zdravstvenom turizmu.