RIJEŠENA ZAVRZLAMA

Capak otkrio tko zapravo donosi konačnu presudu o tome je li netko umro od Covida ili s Covidom

09.07.2021 u 14:26

Bionic
Reading

Zbog brojnih novinarskih pitanja današnja presica nacionalnog Stožera civilne zaštite bila je i jedna od najduljih. U sat i pol članovi Stožera nastojali su razjasniti cijeli niz dvojbi oko cijepljenja i covid potvrda, no najviše vremena otišlo je na tumačenje evidencije smrti od Covida u svjetlu oprečnih podataka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZJZ) i Kliničke bolnice Dubrava. Krunoslav Capak konačno je objasnio tko i kako donosi odluku o tome je li preminula osoba umrla od Covida ili s Covidom

Prema dosad objavljenim službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, niti jedna dvaput cijepljena osoba u Hrvatskoj nije preminula od koronavirusa. Infektologinja KB-a Dubrava Nikolina Bušić u četvrtak je za RTL izjavila da je samo u toj bolnici umrlo osam pacijenata cijepljenih dvjema dozama - uglavnom bolesnici s teškim komorbiditetima i starije životne dobi. Najmlađi pacijent imao je 65 godina.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, danas je poručio da je takav istup bio neodgovoran.

'Jučer je kolegica liječnica iz KB-a Dubrava izašla s podatkom o osam smrti osoba koje su primile dvije doze. HZJZ do jučer nije zaprimio nikakvu obavijest o tome, za što smatramo da je vrlo neodgovorno i nedopustivo jer je takve podatke potrebno provjeriti kroz nekoliko baza podataka, što se upravo i radi', krenuo je objašnjavati Capak.

Dodao je da je HZJZ objavio podatke koji su bili u bazama podataka do 19. svibnja, kada je bilo 300.000 cijepljenih s dvije doze u Hrvatskoj, a danas ih je 1,2 milijuna ili četiri puta više. Analiza je rađena 25. svibnja. Na taj datum nije bilo nijedne smrti osoba s dvije doze, čak ni s jednom, kaže Capak, dodajući da se može očekivati da danas ima osoba koje su umrle od Covida, a cijepljene su s dvije doze. To se međutim upravo sada analizira u HZJZ-u. 'Vrlo skoro izaći ćemo s tim podacima', najavio je Capak.

Objasnio je da se dnevni mortalitet prati pomoću anketa koje ispunjavaju bolnice i šalju Ministarstvu zdravstva. Prijave smrti pak ispunjavaju mrtvozornici, obducenti i patolozi u bolnicama, a to onda ide u Državni zavod za statistiku i HZJZ na 'šifriranje' i to je ono što definitivno određuje uzrok smrti.

'Ovo što prikupljamo putem ankete iz bolnica nije definitivno, jer većina bolnica prijavljuje to na način da osobe kod kojih je dijagnosticiran Covid, a nije evidentan neki drugi uzrok smrti, prijavljuju kao smrti od Covida. U rujnu ćemo, kada Zavod za statistiku objavi podatke o uzrocima smrti, definitivno znati koliko je bilo smrti od Covida u Hrvatskoj prošle godine', rekao je Capak.

  • +15
Konferencija za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite bez maski Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na pitanje kako to da se dosad svakodnevno izvještavalo o brojkama umrlih pacijenata s drugim komorbiditetima, a sada se ističe da se odvajaju uzroci smrti i da osnovni uzrok nije Covid, Capak odgovara da su svi oni koji se bave prijavama uzroka smrti, dakle mrtvozornici, obducenti i patolozi u bolnicama, imali iste upute Eurostata.

'Ali u tim slučajevima, kad mi kontroliramo prijavu smrti, kad ona dođe na šifriranje u HZJZ, u puno navrata pronađeno je da je kao osnovni uzrok smrti stavljen Covid, a postojali su teški komorbiditeti koji su vjerojatnije doveli do smrti. Tada se prijava uzroka smrti vraća onome koji ju je napravio i traži se objašnjenje. Konačnu presudu o tome je li netko umro od Covida ili nije donosi iskusan epidemiolog koji se bavi mortalitetnom statistikom i prijavljuje je u Državni zavod za statistiku. Ovo što mi dnevno prijavljujemo broj je dobiven anketom, koji je preliminaran, a konačni broj za prošlu godinu bit će poznat u rujnu', kazao je Capak.

Dodao je da to nije ništa čudno, jer neke puno bogatije i razvijenije zemlje, poput Francuske, još uvijek nisu prijavile uzroke smrti 2017. godine. 'A mi to radimo godinu za godinom, imamo dobru i razvijenu mortalitetnu statistiku', rekao je Capak.

Tri elementa u prijavi smrti

Prijava smrti koja se ispunjava u bolnici sadrži tri elementa: osnovni uzrok smrti, neposredni uzrok smrti i zdravstvena stanja koja su pridonijela smrti. Ako je osnovni uzrok smrti Covid, samo u tom slučaju prijavljuje se to kao smrt od Covida. Ako toga nema, moguće je da je osoba umrla od neke druge bolesti ili traume iako je bila pozitivna na Covid, kazao je Capak.

  • +16
U Domu sportova cijepljenje bez naručivanja Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Upitan postoji li mogućnost da takvih slučajeva smrti od Covida ima i u drugim hrvatskim bolnicama, Capak je odgovorio potvrdno. Za nekoliko dana HZJZ bi trebao doći do podataka jer su baze podataka 'relativno mlade' i treba ih nekoliko puta provjeriti s različitih aspekata.

'Prema razini zaštite koju deklariraju proizvođači cjepiva, a od smrti je ta zaštita prosječno 98 posto za sva cjepiva, izračunali smo da bi se na milijun i pol cijepljenih u Hrvatskoj moglo očekivati 16 smrti od Covida. Mogu reći da od osam osoba iz KB-a Dubrava tri osobe nisu prijavljene kao smrt od Covida, nego od drugih uzroka', rekao je Capak. Naknadno je rekao da bi se na milijun, a ne milijun i pol cijepljenih, trebalo očekivati 16 smrti.

Upitan kako to da bolnice ne šalju HZJZ-u podatke o umrlima od Covida na dnevnoj ili tjednoj bazi, Capak ne odgovara direktno, već kaže da HZJZ provodi velike analize, ali ne rutinski, zbog ograničenih servera i tehnoloških poteškoća.

'Što se tiče bolnica, ako ništa drugo, trebali su prijaviti neuspjeh cijepljenja, za što postoji obrazac u HALMED-u i HZJZ-u i to je potrebno prijaviti. A tu je i kolegijalan način komunikacije; bilo bi u redu da nam se kao instituciji koja komunicira s javnosti o situaciji nakon cijepljenja, bilo bi u redu da nam se dojavi takav događaj, tako da ga možemo prodiskutirati i provjeriti', rekao je Capak, dodajući da kratke provjere u posljednjih nekoliko sati pokazuju da su svega tri od osam osoba umrlih u KB-u Dubrava u bazi mortaliteta i niti u jednom od ta tri slučaja Covid nije uzrok smrti.