borba protiv korone

Capak otkrio koliko je nuspojava cijepljenja prijavljeno u Hrvatskoj

05.01.2021 u 12:14

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je danas na konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite kako je žena iz Čakovca, negativna na koronavirus, umrla od srčanog udara dan nakon primanja cjepiva

'Bolovala je do astme, imala je poremećaje gutanja, sondu, jako je teško bila bolesna', objasnio je Beroš te napomenuo kako će događaj biti prijavljen HALMED-u, ali i istaknuo kako je povjerenstvo utvrdilo da smrt nema veze s cijepljenjem.

Na novinarsko pitanje koliko je nuspojava prijavljeno dosad šef Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak odgovorio je: 'Koliko mi je poznato, šest'.

Video: Sandra Šimunović/PIXSELL

Opisujući nuspojave ustvrdio je kako je najčešća bolnost na mjestu uboda. 'To se događa u 70 do 80 posto slučajeva. Za većinu drugih nemamo dojava. Bile su te alergijske reakcije blage i to je bilo to', rekao je Capak.

  • +10
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', izjavila je da u Hrvatskoj još nije otkriven novi soj virusa. 'Zasad nismo našli povezane mutacije, jedan dio uzoraka se još testira. To je rad više timova, analize su sveobuhvatne, ne bismo htjeli izlijetati s poluinformacijama, čim dobijemo sve potrebne informacije, izaći ćemo s tim u javnost', rekla je Markotić.

  • +16
Cijepljenje članova Stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX