mjere mogu biti samo strože

Capak o mogućem izuzeću nekih županija od mjera: Cijela Hrvatska je u crvenom. I Istra je debelo u crvenoj zoni!

26.11.2020 u 15:49

Bionic
Reading

Nakon uvođenja strožih mjera, u nekim županijama, poput Istarske županije, smatraju da se kod njih ne bi trebale primjenjivati tako stroge mjere. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak jasno im je rekao da blaže mjere ne dolaze u obzir

Capak je podsjetio da su ranije bile velike razlike po županijama te da se zbog toga od Europe tražilo da se gleda regionalno.

'Ali čitava Europa i Hrvatska je u crvenom pa nema primjene narančaste, zelene zone, a u ovom trenutku je Istra debelo u crvenoj zoni. Incidencija je 12 puta više od predviđenog, a to je 50 na 100 tisuća u dva tjedna. Incidencija je toliko visoka da nema potrebe da razgovaramo o tome da negdje mjere s nacionalne razine budu ublažene. Načelo je mjera da se donose na teritorij čitave RH i na lokalnoj razini one mogu biti samo strože', rekao je Capak.

Podsjetimo, Istarska županija tražila je izuzeće od strogih mjera. 'Za razliku od nekih drugih dijelova Hrvatske, kafići i restorani u Istri trenutačno nisu žarište zaraze. Upravo iz tog razloga tražimo da u Istri oni i dalje budu otvoreni, za početak još idućih osam dana, nakon čega će se utvrditi kakva je epidemiološka situacija na istarskom poluotoku', kazao je šef tamošnjeg stožera Dino Kozlevac.