TOPLINSKI VAL

CAMS: Čuvajte se, Hrvatska i Mediteran postali su iznimno ranjivi na požare

04.08.2021 u 15:20

Bionic
Reading

BRUXELLES - Mediteran je postao iznimno ranjiv na požare, priopćila je služba EU za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS)

Šumski požari bjesne posljednjih tjedana u Grčkoj, Turskoj, Italiji ali i Hrvatskoj. U Grčkoj i Turskoj je tisuće ljudi evakuirano iz svojih domova, a u utorak je požar prijetio da će doći do jedne od elektrana na ugljen.

Požari su se dogodili dok je južna Europa doživjela intenzivan toplinski val, a ponegdje u Grčkoj u utorak su zabilježene temperature preko 46 Celzijevih stupnjeva. Danas su požari stigli i do predgrađa Atene gdje prijete desetinama tisuća ljudi.

Klimatske promjene uzrokovane ljudskim faktorom čine toplinske valove vjerojatnijima i ozbiljnijima, kažu znanstvenici. Europska služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) priopćila je da su vrući i suhi uvjeti povećali opasnost od daljnjih požara, iako samo visoke temperature ne izazivaju požare jer im je potreban izvor paljenja.

  • +7
Požar u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: Idriss Bigou-Gilles / AFP / Profimedia

CAMS prati požare putem satelita i zemaljskih izjava o opažanju te je objavio da se emisija i intenzitet požara brzo povećavaju u Turskoj i južnoj Italiji.

U Turskoj je ključna metrika intenziteta požara - "snaga zračenja požara", koja mjeri energiju proizvedenu iz gorućeg drveća i druge tvari - dosegla najveće dnevne vrijednosti od početka bilježenja podataka 2003. godine.

Golemi oblaci dima iz požara u južnoj Turskoj bili su jasno vidljivi na satelitskim snimkama regije, a jaki razmjeri požara uzrokovali su visoku razinu zagađenja česticama u istočnom mediteranskom području, rekao je CAMS.

Trajna izloženost zagađenju česticama povezana je sa kardiovaskularnim bolestima i rakom pluća.

"Posebno je važno pomno promatrati ove požare visokog intenziteta jer dim koji ispuštaju može utjecati na lokalnu kvalitetu zraka i niz vjetar", rekao je viši znanstvenik Copernicusa Mark Parrington.

Europska komisija priopćila je u srijedu kako je pomogla u mobilizaciji vatrogasnih zrakoplova, helikoptera i vatrogasaca za pomoć Italiji, Grčkoj, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.