NAPAD NA 'VISOKOG ZAPOVJEDNIKA'

Camerona zamalo napali talibani?

27.08.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Visoki dužnosnici britanske vojske zatražili su reviziju sigurnosnih mjera nakon što je premijer David Cameron zamalo izbjegao mogući talibanski napad tijekom lipanjskog boravka u Afganistanu, objavio je u petak dnevnik Times.

Helikopter u kojem je bio Cameron bio je prisiljen iznenada promijeniti rutu leta prema južnoj provinciji Helmandu, gdje je premijer trebao obići britanske vojnike u sastavu međunarodnih snaga, jer su se pojavile naznake da pobunjenici imaju informacije o tom putu.

Obavještajne službe NATO-a presrele su dva razgovora iz kojih se dalo zaključiti da talibani spremaju napad na visokorangiranu osobu, koju su zvali "Veliki zapovjednik", piše Times.

To je povećalo zabrinutost zbog sve veće sofisticiranosti talibanskih službi za prikupljanje podataka, dodaje se u članku.

Do napada nije došlo, i iz ureda britanskog premijera svjesno su umanjili važnost tog događaja, ali dnevnik navodi riječi neimenovanog izvora iz britanske vlade da je prijetnja bila "mnogo ozbiljnija nego što je to itko tada rekao".

Iz Cameronovog ureda i ministarstva obrane poručili su kako nikad ne komentiraju mjere sigurnosti kojima je okružen premijer.