OPOREZIVANJE BANAKA

Cameron u nevjerici ismijao Sarkozyja

31.01.2012 u 10:17

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron narugao se u ponedjeljak na račun odluke francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da jednostrano oporezuje financijske transakcije, ocijenivši da će Velika Britanija zahvaljujući toj odluci moći otvoriti vrata dolasku 'mnogih francuskih banaka'

'Nevjerojatno je da netko može učiniti takvo što', rekao je Cameron u vezi sa Sarkozyjevom odlukom da uvede taj porez ne čekajući pristanak europskih partnera.

'U času kada se borimo za zapošljavanje i rast, učiniti nešto što zbog čega će nestati toliki broj radnih mjesta čini mi se nevjerojatno', rekao je na tiskovnoj konferenciji u prigodi summita 27 zemalja Europske unije u Bruxellesu.

'Bude li Francuska oporezovala financijske transakcije mi ćemo, u zdravom duhu natjecanja s Francuskom, otvoriti naša vrata i moći ćemo primiti u Velikoj Britaniji puno veći broj francuskih banaka i poduzeća i naše će se gospodarstvo razvijati', rekao je Cameron podrugljivo.

Dodavši ipak kako se ne slažu u svim pitanjima, nazvao je francuskog predsjednika 'iznimnom osobom' i podsjetio na njihovu suradnju glede Libije. 'Želim prijatelju Nicolasu sve najbolje', rekao je.

No odnosi dvojice političara činili su se napeti zadnjih mjeseci.

Na summitu EU-a koncem listopada Sarkozy se usred sastanka obrecnuo na britanskog premijera da ne treba učiti zemlje eurozone kako će se ponašati.

A na snimci sa summita u prosincu vidi se francuskog predsjednika kako svisoka gleda na britanskog premijera dok mu ovaj pruža ruku.