LABURISTI ZNAJU:

Cameron ne može utjecati na čokoladu, a kamoli na kapitalizam

29.01.2012 u 15:37

Bionic
Reading

Veliku Britaniju i dalje trese političko-retorička groznica oko toga tko se prvi sjetio 'moralnog kapitalizma' i tko je kome, između laburista i torijevaca, pokrao dvije ili tri senzacionalne terminološke ideje. Ed Miliband, Cameronov laburistički oponent, zadovoljan je što vidi da je njegov tabor definirao smjer rasprave koja se vrti oko čokoladnih naranči i inih vječnih tema

Poziv Davida Camerona da se počne prakticirati odgovorni kapitalizam ne polučuje ploda jer se fokusira na korekciju poslovnog ponašanja, umjesto da se izmjene pravila igre, kaže Ed Miliband u najnovijoj epizodi britanske debate o tipu kapitalizma koji bi Otok trebao slijediti. Kao eklatantni primjer neuspjeha premijerske političke vizije sada se spominje slučaj čokoladnih naranči u trgovačkom lancu WH Smith koji dila knjige, pisaći pribor, igračke i poklone. Naime, Cameron je još 2006. napao navedenog retailera zato što, umjesto čokoladnih, ne prodaje prave naranče uz kasu. Šest godina kasnije, još se uvijek uredno prodaje čokoladna varijanta, prenosi Press Association.

E sad, konkluzija laburističkog lidera jest jedina moguća. Ako britanski premijer ne može utjecati na čokoladne naranče pored kase jednog trgovačkog lanca, kako se onda može očekivati da utječe na banke, prijevozne ili energetske kompanije?

Miliband tjera dalje te prigovara Cameronu da zapravo nema namjeru promijeniti išta u pravilima ponašanja velikih korporacija, nego svodi svoju političku energiju na blago poguravanje. 'Premijer vjeruje da je dovoljno zamoliti ljude da se ponašaju bolje, no to neće riješiti naše probleme. Trebamo mijenjati zakone', veli prvi laburist.

Možda su na prošlim izborima bili pogubljeni, no danas laburisti, prema Milibandovom uvjerenju, definiraju set problema i tijek rasprave oko kapitalističkog ustrojstva britanskog društva i nadasve su sretni zbog toga. 'Tri ili četiri mjeseca nakon mojeg govora o predatorskom kapitalizmu koji je pobrao salvu kritika, Nick Clegg i David Cameron sada tvrde isto, što je dokaz da imam prave argumente', zadovoljno će reći Ed Miliband koji se slaže s većinom populacije da su mjere štednje obavljene prebrzo i predrastično

Znači li to da se izbori mogu dobiti na čokoladnim narančama, znati ćemo za tri godine.