PESIMISTIČNI PREMIJER

Cameron: Kriza će na Zapadu trajati godinama!

19.07.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron u intervjuu Daily Telegraphu istupio je s nizom crnih prognoza za europska i američka gospodarstva. Uvjeren je da će mjere štednje, koje su zavladale europskim ekonomijama, potrajati još čitavo desetljeće

Šef britanske vlade David Cameron predviđa da će se mjere štednje protegnuti na čitavo desetljeće umjesto planirane petoljetke. Štoviše, Cameron smatra da se to 'neće odnositi samo na eurozonu, odnosno države EU-a, nego i na SAD'.

Premda kriza eurozone šteti i britanskoj ekonomiji, Cameron je i dalje uvjeren da je budućnost Velike Britanije u Europskoj uniji te stoga, tvrdi, nikad ne bi vodio kampanju za izlazak njegove zemlje iz EU-a.

Od referenduma o članstvu u EU-u Cameron je skloniji britanskom referendumu o novom uređenju EU-a.

Dok Britanci iščitavaju poprilično pesimističan intervju svojeg premijera Daily Telegraphu, Nacionalni ured za statistiku objavio je da je prvi put od 1970, kad se Velika Britanija priključila 'zajedničkom tržištu', Europska unija prestala biti glavno izvozno tržište Otoka.

S krizom eurozone britanske su se tvrtke okrenule tržištima Azije i Latinske Amerike i na njima zabilježile rast od 13,2 posto na godišnjoj razini. Čak 50 posto britanskih tvrtki okrenulo se tržištima izvan EU-a.

Sve do 60-ih godina prošlog stoljeća, dok se europske ekonomije nisu počele ubrzano oporavljati, Velika Britanija bila je okrenuta prvenstveno izvozu u bivše kolonije. Pedeset godina kasnije, zbog potonuća eurozone, London se ubrzano vraća tržištima u razvoju.