NAFTA I UGOVORI O OBNOVI

Cameron i Sarkozy obećali pomoć Libiji

15.09.2011 u 18:47

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron pozvali su u četvrtak u Tripoliju pobjednike da se suzdrže od odmazde i obećali da će poduprijeti tranziciju u Libiji, a za pomoć u sklopu NATO-ove operacije rečeno im je da bi mogli biti plaćeni naftom i ugovorima u obnovi, javljaju agencije

Samo tri tjedna pošto su ustanici uz pomoć zračnih udara NATO-a svrgnuli režim Moamera Gadafija, dvojica europskih dužnosnika dočekana su u Tripoliju kao heroji, jer su čelnici zemalja koje su predvodile NATO-ovu operaciju udara na Gadafijeve snage.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s čelnicima libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafom Abdelom Džalilom i Mahmudom Džibrilom, Sarkozy i Cameron obećali su nastavak vojne pomoći sve dok Gadafi ne bude uhvaćen, a svaki pedalj Libije oslobođen.

'Gadafi je opasnost, posao treba završiti. NATO-ov angažman u Libiji nije završen', rekao je Sarkozy i zatražio pobjednike da se suzdrže od 'osvete i obračuna', javlja AFP.

'Nastavit ćemo misiju NATO-a sve dok bude potrebno pod mandatom rezolucije 1973 UN-a kako bismo zaštitili civile', rekao je Cameron i poručio Gadafiju i onima koji ga brane da je gotovo. 'Vojni plaćenici moraju se vratiti kući', rekao je Cameron.

Abdel Džalil i Džibril zahvalili su na pomoći 'saveznika i prijatelja', prenosi Reutes.

'Cijenimo te napore i oni će imati prioritet', rekao je Abdel Džalil, govoreći o budućim poslovima u naftnom sektoru i obnovi zemlje.

Sarkozy je rekao da vjeruje u 'ujedinjenu, a ne podijeljenu' Libiju, u govoru pred mnoštvom Libijaca na trgu Tahriru. Cameron koji je bio zajedno s njime, rekao je pak da je 'lijepo biti u slobodnom Bengaziju, u slobodnoj Libiji. Velika Britanija i Francuska stajat će uz Libiju. Britanski vam narod čestita na hrabrosti', dodao je Cameron.

Sarkozy i Cameron su prvi zapadni čelnici koji su posjetili Libiju nakon pada Moamera Gadafija. Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Države prednjačile su u pružanju potpore Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC), u operaciji koju je 31. ožujka poveo NATO na temelju rezolucije UN-a o zaštiti civila od Gadafijevih snaga.

'Mladi Bengazija, mladi Libije, mladi Arapi, Francuska vam jamči svoje prijateljstvo i potporu', rekao je Sarkozy uz poklike odobravanja mnoštva. Htjeli ste mir, htjeli ste slobodu, želite gospodarski napredak, Francuska, Velika Britanija i Europa bit će uz libijski narod'.

Cameron i Sarkozy došli su u Bengazi iz Tripolija, gdje je francuski predsjednik upozorio da je Gadafi i dalje 'prijetnja', a britanski premijer je obećao pomoć u pronalažnju svrgnutog libijskog vođe.

Dok dvojica europskih čelnika borave u posjetu Libiji, snage NTC-a vode ofenzivu na Sirt, jedno od posljednjih uporišta snaga pukovnika Gadafija, 360 km istočno od Tripolija i 600 km zapadno od Bengazija.

NTC će 'poštovati sve legitimne ugovore' koje je s inozemnim partnerima sklopila Gadafijeva vlada, rekao je i najavio reviziju u mjeri u kojoj su neki ugovori sklopljeni uz financijsku korupciju. 'Kao član prethodne vlade znam dobro da su cijene bile iznad onih koje vrijede u svijetu', rekao je.

Cameron je najavio da će London odmrznuti 12 milijardi funta (13,7 milijardi eura) imovine Gadafijeva režima čim to dopusti Vijeće sigurnosti UN-a, a London i Pariz takvu će rezoluciju predložiti u petak.

Sarkozy je pozvao države koje su primile odbjegle dužnosnike svrgnutog režima da ih predaju međunarodnoj pravdi. Dodao je kako nema razloga sumnjati da će Niger, koji je primio brojne Gadafijeve bliske suradnike i članove obitelji, poštovati međunarodno pravo.

Prvi posjet dvojice europskih saveznika, već nazvan 'povijesnim' pratile su iznimno jake mjere sigurnosti.

Libijci su ih uz povike i transparentne zahvalnosti pozdravljali na ulicama Tripolija, a obojica dužnosnika, koji trebaju još posjetiti i grad Bengazi, ishodište libijskog ustanka, nadaju se, svaki u svojoj domovini, izvući bodove iz uspjeha libijskog posjeta, piše Reuters.

Libija: NTC tvrdi da je ušao u Sirt

Oružane snage libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) u Misrati izvijestile su u četvrtak da su njihovi borci ušli u Sirt, uporište pristaša Momera Gadafija.

'Revolucionari iz Misrate došli su do mosta Al Garbijata u Sirtu', ističe u priopćenju vojno vijeće u Misrati, velikom pobunjeničkom gradu sjeverozapadno od Sirta.

Sirt, 360 km istočno od Tripolija, zavičaj odbjeglog vođe, jedno je od posljednjih uporišta koji još nisu u rukama novih libijskih vlasti.

U četvrtak ujutro više stotina kamioneta na kojima je bilo postavljeno teško oružje, pošlo je iz Misrate na istok, krećući se duž obale.

Dio povorke pošao je prema Sirtu, dio kroz pustinju, a treći dio je ušao dublje na jug, pošto je na nj pucano iz automatskog oružja u Vadi Beju.

Dok ustanici polako napreduju na istok, novinar France Pressea je dobio nepotvrđenu informaciju o NATO-ovu napadu na konvoj vozila Gadafijevih snaga koji se kretao na jug, pedesetak kilometara od Sirta.

Otkako je prije šest dana istekao rok NTC-a Gadafijevim snagama u tome gradu za predaju oružja, postrojbe i oružje nagomilano je na cesti uz obalu uoči ofenzive, dok NATO-ovi zrakoplovi nastavljaju svoje udare.