DOVESTI SVOJU KUĆU U RED

Čak osam tisuća ljudi zna za 'zeleni ured'

17.01.2012 u 18:00

Bionic
Reading

Voditeljica vladina programa 'Dovesti svoju kuću u red' Vlasta Zanki rekla je da su njegovi najvažniji rezultati uključivanje gotovo 8000 djelatnika središnje državne vlasti u politiku 'zelenog ureda' i provedbu mjera energetske učinkovitosti te postavljanje temelja da se te mjere mogu sustavno provoditi

'Možemo se pohvaliti da smo kroz tri godine provedbe programa 'Dovesti svoju kuću u red' uštedjeli 21,3 milijuna kuna, a te su uštede sigurno još i veće', istaknula je Zanki na predstavljanju trogodišnjih aktivnosti provođenja tog programa koji potiče energetsku učinkovitost unutar ministarstava i ostalih državnih institucija.

Dodala je da su na neki način 'isplatili sav novac koji je uložen za provedbu aktivnosti, a od toga su 5,6 milijuna kuna 'besplatne uštede', bez ikakvih investicija, a 15 milijuna kuna su uštede koje su ostvarene uz neke određene manje investicije u energetsku učinkovitost'.

Od otprilike 3250 zgrada koje su u vlasništvu vlade 'obišli smo više od 2000 i za njih prikupili podatke o potrošnji energenata pa znamo gdje se i koliko ta energija troši. Kroz naše edukacijske aktivnosti prošlo je više od 7850 zaposlenih javne uprave i oni su ti koji će dalje provoditi te mjere u svojim zgradama, mjere 'zelenog ureda' da bi se ostvarilo onih deset posto besplatnih ušteda koje je moguće ostvariti samo promjenom ponašanja i svijesti zaposlenika', ustvrdila je Zanki.

Najavila je kako u iduće dvije godine namjeravaju uspostaviti registar svih javnih objekata. Rekla je da se moraju prilagoditi novonastalim promjenama u vladi jer nema više 16 ministarstava nego 20 te da 'moraju osnovati timove za energetsku efikasnost (EE) u svim ministarstvima i s njima komunicirati'. Ustvrdila je kako je bitno provesti politiku 'zelenog ureda' te s tim upoznati sve ministre kako bi oni to mogli proslijediti svojim ministarstvima. 'Svi zaposleni se moraju početi odgovornije ponašati prema potrošnji energije u svim javnim zgradama', istaknula je Zanki, dodajući kako je njihov prijedlog da obnovu svih javnih zgrada provodi agencija za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Podsjetila je kako se program 'Dovesti svoju kuću u red' već treću godinu zaredom provodi metodologijom sustavnoga gospodarenja energijom, što znači da žele znati gdje se troši energija, kako se troši, koliko se troši i koliko to sve država plaća.

Pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Ana Pavičić-Kaselj rekla je kako je 'jedan od ključnih prioriteta' tog ministarstva upravo energetska obnova zgrada javnog sektora, a istodobno će se sustavno raditi na izradi programa energetske obnove stambenog te 'komercijalnog sektora'. 'Provedbom projekata energetske učinkovitosti djelovat će se izravno na gospodarski razvoj Hrvatske kroz oživljavanje građevinskoga i industrijskog sektora, što će naposljetku dovesti i do povećanja zaposlenosti', rekla je.

Premijerno je prikazan dokumentarno-edukacijski film o aktivnostima i rezultatima programa 'Dovesti svoju kuću u red' koji je u kinodvorani Ministarstva gospodarstva gledalo više od 200 službenika javne uprave.