SPINDELEGGER I DZURINDA U RH

'Čak i nemoguće misije mogu pozitivno završiti'

26.04.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Potpredsjednik austrijske vlade i ministar za europske i međunarodne poslove Michael Spindelegger i slovački ministar vanjskim poslova Mikulaš Dzurinda u Zagrebu su obišli čitav hrvatski politički vrh, od predsjednika Ive Josipovića do premijerke Jadranke Kosor i ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića želeći izraziti veliku podršku tih zemalja našim nastojanjima da u lipnju zaključimo pristupne pregovore s Europskom unijom

Potpuno povjerenje u Kosor unatoč Sanaderu

Na novinarsko pitanje vjeruju li Jandrokoviću i Kosor koji su bili najbliži suradnici bivšeg premijera Ive Sanadera koji se danas nalazi u zatvoru, a danas tvrde da nisu ništa znali. 'Hrvatska je učinila mnogo u borbi protiv korupcije i u tom smislu je učinjeno mnogo napora. Danas smo stekli jako dobar dojam u susretima i s premijerkom Kosor, i s ministrom Jandrokovićem, i s predsjednikom Republike o tome što se treba učiniti i što se već učinilo. Nema nikakvih dvojbi ,potpuno vjerujem u vjerodostojnost ove vlade da upravlja i čini sve kako bi ispunila mjerila iz poglavlja 23', rekao je Spindelegger.

'Završetak pristupnih pregovora važan je ne samo za nas, nego i za EU zbog činjenice da pristupni proces još uvijek traje, ali i za sve zemlje jugoistočne Europe jer pokazuje da se s mnogo truda i reformama može postići napredak i ostvariti cilj', rekao je Jandroković.

Spindelegger je rekao da su na početku pristupnih pregovora Slovačka i Austrija gurali Hrvatsku naprijed, pa su sada na samom kraju on i Dzurinda željeli poslati poruku da bi željeli da Hrvatska postane članica EU-a što prije. On smatra da je moguće pregovore završiti već u lipnju.

Dzurinda je, osim bezrezervne podrške, podsjetio i na težak put njegove zemlje u EU. 'Nekada čak i nemoguće misije mogu pozitivno završiti', komparirao je Dzurinda put svoje zemlje s hrvatskim europskim nastojanjima. Iako je primijetio da ljudi osjećaju frustraciju, Dzurinda je izrazio nadu da će se ona prevladati jer 'EU nije raj, ali netko bolje rješenje ne postoji ni za Austriju, ni za Hrvatsku, ni za Slovačku. Također je naglasio da su njih dvojica došli i Zagreb kako bi pomogli da se konačno prevlada tzv. umor od proširenja' a to je važno i za ostale zemlje u regiji, da 'konačno jedna zemlja zapadnog Balkana zabode europsku zastavu, to je u interesu EU-a'.

O reakcijama hrvatske javnosti na presude generalima u Haagu i kako se na sve to gleda iz Bruxellesa Spindelegger je rekao da mogu razumjeti skepticizam koji se pojavio nakon presude generalima, ali da je važno istaknuti da ICTY nije sud EU-a, nego međunarodni sud. Isto tako, napomenuo je, svi smo se mi obvezali slijediti načelo vladavine prava. 'Pravosuđe je neovisno i svi se mi moramo pridržavati onoga što u pravosuđu rade i odlučuju', poručio je austrijski potpredsjednik vlade. Rekao je i da su primijetili da Hrvati nisu zadovoljni presudom, ali svi mi moramo gledati prema budućnosti.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u zajednički posjet austrijskog ministra za europske i međunarodne poslove Michaela Spindeleggera i slovačkog ministra vanjskih poslova Mikulasa Dzurinda koji u Hrvatskoj borave kako bi se upoznali s postignućima u pristupnom procesu te pružili podršku da se pristupni pregovori dovrše u što kraćem roku, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Ministri Spindelegger i Dzurinda rekli su da je Hrvatska napravila velik iskorak u ispunjavanju pravila iz pristupnog procesa te su iskazali svoju punu podršku završetku pregovora u predviđenim rokovima. Naglasili su kako će ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju poslati značajan signal ostalim državama regije o mogućnostima njihove vlastite europske perspektive te da će doprinijeti utvrđivanju mira i sigurnosti, prema priopćenju.

Predsjednik Josipović zahvalio je dvojici ministara na pozitivnoj ocjeni pregovaračkog procesa kao i na podršci koju nam dvije države pružaju u posljednjim koracima ka cilju, te izrazio uvjerenje da će i ostale članice Europske unije prepoznati napor koji je Republika Hrvatska učinila na svom putu u članstvo u Europskoj uniji.