TRAGOVI NASILJA

Čak 96 posto pedijatara ne primjećuje zlostavljanu djecu

29.04.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Liječnici rijetko posumnjaju da im je mali pacijent zlostavljan, a to je potvrdilo i istraživanje o stavovima i znanju liječnika o zlostavljanju i zanemarivanju djece

Među 15 i 27 posto djece u RH bilo je izloženi nekom obliku zlostavljanja, a 96 posto pedijatara i 75 posto liječnika posumnja vrlo rijetko ili ponekad

Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb i Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba pokrenuli su stoga edukaciju za pedijatre i liječnike školske medicine. Problem je potrebno uočiti na vrijeme jer kada se dijete ranije pošalje na tretman, problemi zbog zlostavljanja puno su manji, piše Večernji list.

Predstojnica Poliklinike za zaštitu djece Grad Zagreba svjedoči o nekoliko slučajeva u kojima je zlostavljanje trajalo godinama, zbog neznanja i nemoći da se nešto poduzme.

Djevojčicu je od treće godine zlostavljao djed. Kada bi je majka ostavljala s njim, malena je plakala, no majka nije uspjela dokučiti zašto. Djevojčica je sa 11 godina shvatila da će, boli li je trbuh ili glava, ostati s mamom, umjesto da je djed pokupi nakon nastave, pa je psihosomatski razvila učestale bolove, sve dok djedova nastranost nije izašla na vidjelo.

Po uputi pedijatra, majka je jednogodišnjaka dovela dječjoj psihologinji u Klaićevu jer je beba stalno masturbirala. Psihologinja je pomislila da je dijete zanemareno, a majka je s višemjesečnim prekidima dovodila dijete do njegove četvrte godine.

'Nisam mogla dokučiti uzrok, poslala sam dijete i psihijatru. Nakon toga me jedan detalj naveo da preporučim hospitaliziranje djeteta. Izdvojen iz obitelji, dječačić nam je objasnio da mu otac dolazi u krevet gdje uzajamno masturbiraju', rekla je dr. Gordana Buljan-Flander te dodala da je majka znala za zlostavljanje.

'Kad sam joj kazala da ode na policiju i u Centar za socijalnu skrb, rekla mi je da nisam normalna i nestala', iznosi Buljan-Flander.