IZ ŠKOLE U KLADIONICU

Čak 83 posto hrvatskih srednjoškolaca kocka

10.11.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Nedavno provedeno istraživanje o navikama kockanja u adolescenata pokazalo je da je 83% srednjoškolaca barem jedanput u životu igralo neku igru na sreću, a najčešće se klade u sportskim kladionicama te na internetu

Također je uočeno da 17% ispitanih srednjoškolaca već ima izrazito ozbiljnu ovisnost o kockanju, dok je 12% njih duboko zagazilo u ovaj porok te svoj život usmjerava na sadržaje velikim dijelom vezane upravo uz kockanje.

Ovi adolescenti skloniji su delinkventnom ponašanju, ne prezaju od nasilja i imovinskih delikata. Kockaju ponajprije da bi zaradili novac, zatim radi zabave i uzbuđenja, a vrlo visoko rangiraju i želju da budu što bolji u kockanju, pokazalo je istraživanje.

Muški adolescenti češće igraju igre koje su rizičnije za kasnije probleme povezane s kockanjem (npr. sportska kladionica, automati, rulet, kartanje za novac, klađenje na virtualne utrke), pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1952 srednjoškolca iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, od prvog do završnog razreda gimnazijskog, četverogodišnjeg strukovnog i trogodišnjeg strukovnog srednjoškolskog programa, a financijski i organizacijski podržali su ga Hrvatska lutrija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.