IPSOS PULS ZA MVEP

Čak 61 posto građana podržava ulazak u EU

20.01.2012 u 17:38

Bionic
Reading

Agencija Ipsos Puls provela je za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova telefonsko istraživanje zaključeno 20. siječnja 2012. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 844 ispitanika starijih od 18 godina prema kojem bi 61 posto birača koji bi izašli na referendum podržalo ulazak Hrvatske u Europsku uniju

U odnosu na prethodno provedeno istraživanje, zabilježen je porast ispitanika koji bi sigurno izašli na referendum (69 posto), dok je 16. siječnja bilo 64 posto onih koji bi sigurno izašli na referendum. Što se opredjeljenja ispitanika tiče, istraživanje pokazuje Ipsos pulsa za MVEP pokazuje da bi, u okviru srednje izlaznosti, to jest prosječnog odaziva građana na referendumu, 61 posto ispitanika glasovalo za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, 28 posto ispitanika izjasnilo bi se protiv, dok bi njih 11 posto bilo neopredijeljeno.

I u ovom slučaju, u odnosu na prethodno istraživanje, došlo je do porasta podrške. Naime, 16. siječnja u okviru srednje izlaznosti među ispitanicima koji bi izašli na referendum njih 57 posto glasovalo bi za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, 28 posto ispitanika izjasnilo bi se protiv, dok bi njih 15 posto bilo neopredijeljeno.

Sve informacije o tome što donosi članstvo u Europskoj uniji građani mogu pronaći na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, www.mvep.hr, te zasebnim stranicama posvećenim referendumu, www.eu-referendum.hr.
Referendum o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji održava se u nedjelju 22. siječnja 2012. od 7 do 19 sati. Svi tehnički detalji dostupni su na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, www.izbori.hr.