SVJETSKA IZLOŽBA INPEX

Čak 21 odličje hrvatskim inovatorima

20.06.2010 u 19:24

Bionic
Reading

Hrvatski inovatori nagrađeni su na 25. izložbi inovacija i novih proizvoda INPEX u američkome Pittsburghu za svojih 13 inovacija s ukupno 21 odličjem u konkurenciji 1800 izložaka iz SAD-a i 15 država iz cijeloga svijeta, priopćeno je danas iz Hrvatskog saveza inovatora (HSI).

Kako se ističe, to je sjajan uspjeh hrvatskih inovatora, a o kakvu je hrvatskom uspjehu riječ govori i podatak da je dodijeljeno ukupno nešto više od 300 odličja.

Najbolji hrvatski izlagači bili su Vilko Žiljak i Klaudio Pap s Infrareddesignom koji su na INPEX-u proglašeni drugim najboljim izlagačem, a uz to su osvojili još i zlatnu te brončanu medalju, kao i novčanu nagradu u iznosu od tri tisuće američkih dolara. Dodaje se da je ta novčana nagrada drugo najveće priznanje INPEX-a, a ujedno i prva novčana nagrada za hrvatske inovatore tijekom 16 godina sudjelovanja na toj izložbi inovacija. Podsjeća se da su Žiljak i Pap neposredno prije odlaska na izložbu INPEX za svoju inovaciju osvojili i Nagradu Grada Zagreba za 2010

Vjekoslav Majetić iz zagrebačke tvrtke "DOK-ING" je za Alat za bušenje u rudarstvu nagrađen posebnom nagradom za Najbolju europsku inovaciju i zlatnim odličjem.

Mirjana Brlečić osvojila je zlatno i brončano odličje za serum oko očiju, a Darko Dobošić zlatno odličje i posebnu nagradu za napravu za davanje kapljica u oči.

Zlatno odličje i posebnu nagradu tvrtke "Ronco" osvojila je Ksenija Kralj za samostojeći mikser za pripremu hrane na pari.

Zlatna odličja osvojili su i Ivan Vrsalović za vjetroturbinu u kombiniranoj sapnici te Radovan Marina za okomiti parking za bicikl. Aleksandar Stošić je za preventivno korektivnu medicinsku podlogu dobio srebrnu i brončanu medalju, a Marko Kravar za pomoćnu opremu za nautičare srebrnu medalju te posebno priznanje španjolskog izaslanstva. Ante Kelava osvojio je srebrnu medalju za super dječju bočicu, a Dejan Babić brončanu medalju za zbirku edukacijskih igara za proučavanje Biblije.

Mladi inovator Matija Jakšić sa zagrebačkoga Kineziološkog fakulteta osvojio je srebrno odličje za kompaktnu četkicu za zube.

U priopćenju se ističe da su hrvatski izlagači privukli i velik interes poslovnih izlagača.

Hrvatski nastup na INPEX-u su i ove godine organizirali HSI, savezi inovatora Zagreba i Primorsko-goranske županije te Hrvatska udruga inovatora uz potporu grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva