OD 1. 5. KREĆE BLOKADA RAČUNA

Čak 21.000 poslodavaca ne plaća doprinose radnicima!

27.04.2012 u 16:11

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici, između ostalog, usvojila uredbu prema kojoj se od 1. svibnja poslodavcima neće dozvoljavati isplata plaća radnicima bez uplate doprinosa. Takvih poslodavaca, doznajemo iz Porezne uprave, ima 21.000

Poslodavci ne plaćaju doprinose za čak 121.000 radnika, što znači da u svojim džepovima ostavljaju oko 80 milijuna kuna mjesečno. Godišnji iznos mjeri se u milijardama. 'Poslodavci moraju plaćati doprinose i ovakvom ponašanju se konačno mora stati na kraj. Ovo je vatrogasna mjera, a u planu je i donošenje novog Zakona o platnom prometu', rekli su nam u Poreznoj upravi.

Uredba propisuje način provedbe plaćanja, definira subjekte provedbe plaćanja, te način i oblike postupanja Porezne uprave kad utvrdi nepravilnosti. Kontrola uplate doprinosa provodit će se preko banaka, Fine i samih poslodavaca koji imaju zaposlene radnike. Porezna uprava će napraviti liste poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose u zadnja dva mjeseca, ili isplaćuju plaće, a ne dostavljaju obrasce te dostaviti te liste bankama.  

Poslodavcima koji pokušaju isplatiti plaće bez uplate doprinosa ili ne dostave nalog za isplatu plaća, Porezna uprava će blokirati račun i neće više moći obaviti nijednu isplatu dok ne isplate plaće i doprinose. Uredba će se primjenjivati od 1. svibnja - najavio je ministar financija Slavko Linić.

Linić ističe da se neplaćanjem doprinosa nanosi velika šteta radnicima koji će zbog toga imati problema s ostvarivanjem mirovina. Osim toga, stvara se nelojalna konkurencija na tržištu i ugrožava punjenje državnog proračuna. 

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je da je 'uredba izuzetno tvrda', ali se njome stabiliziraju pravna država i porezni sustav te čiste nered i siva ekonomija koji su u velikoj mjeri posljedica tranzicije. 

Taj nered je i socijalni amortizer koji 'održava ljude na razini da si mogu kupiti kruh u nefunkcionirajućoj državi', kazao je Čačić te istaknuo da je zbog toga prioritet Vlade pokretanje gospodarskog ciklusa. 

Moramo pokazati sposobnost da pokrećemo investicije, jer ako ćemo imati samo restrikcije, umrijet će nam gospodarstvo, rekao je Čačić na današnjoj sjednici Vlade.