JOSIPOVIĆ I JANDROKOVIĆ KASNE

Čak 20 diplomata 'prekoračilo' mandate

Bionic
Reading

Hrvatska u diplomatsko-konzularnoj mreži u svijetu ima oko 20 veleposlanika i šefova konzularnih misija koji su na tim dužnostima dulje od četiri godine. Slobodna Dalmacija upozorava da je takvo ponašanje Ministarstva vanjskih poslova, najkraće govoreći, jednostavno nemoguće u bilo kakvoj 'ozbiljnoj' diplomaciji u svijetu

Prema podacima sa službene internetske stranice Ministarstva, veleposlanici koji su od 2005. na dužnosti još uvijek su u: Albaniji (Darko Javorski), Argentini (Mira Martinec), Egiptu (Dražen Margeta), Italiji (Tomislav Vidošević), Japanu (Drago Štambuk), Kanadi (Vesela Mrđen-Korać), Makedoniji (Ivan Kujundžić), Norveškoj (Dobroslav Silobrčić), Turskoj (Gordan Bakota) te pri Europskoj uniji u Bruxellesu (Branko Baričević).

Prema istim podacima, rekorderi u prekoračenju mandata na svojoj veleposlaničkoj dužnosti su dvojica Dalmatinca: Splićanin Emilio Marin, veleposlanik RH pri Svetoj Stolici, koji je na toj dužnosti od 2004. te Bračanin Zoran Jašić koji je također ušao već u sedmu godinu veleposlaničkog mandata u Austriji, gdje se nalazi od 2004. godine.

Ove godine mandat istječe i veleposlanicima koji su stupili na dužnost 2006, Radi Mareliću u Brazilu i Željku Kirinčiću u Ukrajini.

Rekorder Žarko Plevnik

Novinar Slobodne usporedio je podatke s web-stranice MVPEI-ja i zaključio da je ukupni rekorder na diplomatskoj dužnosti Žarko Plevnik, generalni konzul RH u SR Njemačkoj, sa sjedištem u Hamburgu. Plevnik je u Hamburgu još od vremena ministra Tonina Picule pa je, ušavši u osmu godinu mandata, ispratio i dočekao s te dužnosti čak četiri ministra – Piculu, Miomira Žužula, Kolindu Grabar-Kitarović i Gordana Jandrokovića.

U MVPEI-ju Slobodna nije dobila konkretne brojčane podatke o veleposlanicima i konzulima koji se trebaju, ili su se već trebali, vratiti s mandata.

Dobili su tek odgovor o ukupnom broju djelatnika diplomatsko-konzularnih predstavništava, u što spadaju svi diplomati i administrativno osoblje.

U glavnom razdoblju zamjene diplomatsko-konzularnog osoblja, od 1. srpnja do 31. kolovoza, s mandata će se vratiti 57 djelatnika, a bit će upućen 31 novi djelatnik.