DEPOPULACIJA

Čak 119 naselja bez ijednog stanovnika

01.07.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Primorsko-goranska županija apsolutni je 'crni' rekorder i vlasnik prvog mjesta među županijama Hrvatske s najviše naselja u kojima ne živi, odnosno, točnije, nije popisan baš nijedan stanovnik!?

Takvih je mjesta u toj županiji čak 43. Ukupno je naselja bez ijedne žive duše – 119. Ovdje ne pomažu nikakve metode mjerenja i popisivanja, ovdje nema uvjetne razlike između popisa iz 2001. i onoga iz 2011, u mnogim ruralnim područjima Hrvatske popisivači jednostavno i nisu trebali dolaziti – nisu imali zbog koga, piše Večernji list

'Pogrebaju li se' prikupljene brojke u aktualnom popisu, jasno je vidljivo da u Hrvatskoj postoje stotine naselja sa samo nekoliko stanovnika. U pravilu, u takvim naseljima ima više kuća, odnosno 'stambenih jedinica', od popisanih stanovnika.

Jasno je da je u ovih 10 godina i dalje na djelu potpuna depopulacija nekih područja zemlje. Najviše se to 'povlačenje' stanovništva u veća središta (ili izumiranje) zbiva u brdskim krajevima Žumberka, Slavonije, Banovine, Like, Gorskog kotara, Velebita, Istre.