OGORČENI HSLS

'Čačićeve izjave govor su mržnje'

14.05.2009 u 15:45

Bionic
Reading

Najoštrije osudivši jučerašnji istup predsjednika HNS-a Radimira Čačića na predizbornom skupu u Varaždinu, HSLS je u današnjem priopćenju ocijenio da je na račun potpredsjednika HSLS-a i aktualnog gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka izrečeno niz uvreda i ničim dokazanih optužbi, te ustvrdio da se radi o govoru mržnje kojega treba osuditi, a na koji bi trebao reagirati i DIP

Čačić je Čehoka na skupu nazvao "sramotom" Varaždina i optužio ga da, suprotno volji većine Varaždinaca, svojim glasom održava na životu Vladu Ive Sanadera.

"Ja sam puno napravio za Varaždin 1991. godine. No, nisam tada vidio Čehoka okolo. A da sam ga i vidio sigurno bi ga zamijenio sa četnikom," rekao je Čačić u dijelu kada je govorio o oslobađanju Varaždina i protjerivanju JNA iz grada.

HSLS smatra da je tim izjavama Čačić prešao granicu civiliziranog ponašanja i političke komunikacije.

"Nazivati nekoga 'četnikom' i prizivati neka, ne tako davna opasna vremena, politički je presedan i zaslužuje osudu cjelokupne hrvatske javnosti i birača", navode iz HSLS-a koji smatra da je posljednji Čačićev istup primjer "govora mržnje kojega treba osuditi".

"Iako smo od predsjednika HNS-a već navikli slušati često neutemeljene i grube napade na sve koji ne misle kao on ili stranka kojoj je na čelu, ova izjava potvrđuje kako su u vokabularu HNS-a, koji se tako voli nazivati 'građanskom i umjerenom strankom', izljevi primitivizma i bijesa normalan i uobičajen način komunikacije", ocjenjuju u HSLS-u.

HSLS također drži da bi se i HNS-ov partner, SDP, odmah trebao ograditi od "nepristojnih, uvredljivih i bijednih izjava kojima Čačić prikriva svoju nervozu zbog izbornog neuspjeha koji ga čeka u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji".

Liberali smatraju i da bi na ovakvu izjavu trebalo reagirati i Državno izborno povjerenstvo (DIP), jer, kako navode, izborna pravila jasno osuđuju i zabranjuju bilo kakav govor mržnje.