ZAHTJEV ZA ISTRAGOM

Čačić: ‘Znam da Polančec govori istinu!’

21.05.2011 u 11:08

Bionic
Reading

‘Kredibilitet ravnatelja policije Grbića, ministra Karamarka i predsjednice Vlade nije ni do sada bio bog zna što, a sada definitivno više ne postoji. Nakon javnog svjedočenja Damira Polančeca hrvatska javnost ima pravo očekivati hitnu istragu, kazneni progon i presude za kriminalna djela ako se dokažu’, poručio je predsjednik HNS-a, Radimir Čačić

Dan nakon Polančecova svjedočenja u kojem je ustvrdio da ga je ‘ravnatelj policije Oliver Grbić u rujnu 2009. upozorio da je protiv HDZ-ovih političara podnesen niz kaznenih prijava te da bi vrh vladajuće stranke trebao uzvratiti podnoseći prijave protiv čelnika oporbe’, Radimir Čačić je rekao da ‘zna da Polančec govori istinu’. ‘Svi znamo da govori istinu, jer je nakon tog poticaja počela sinkronizirana akcija HDZ-a i Vladinih ministara u kampanjskom klevetanju oporbe u Saboru. Sve o čemu je Polančec govorio, realiziralo se u Saboru’, rekao je na medijskoj konferenciji u sjedištu stranke Radimir Čačić.

Po njemu, takvo ponašanje HDZ-a ‘potvrđuje suštinsko i potpuno nerazumijevanje pravne države, ali i podjele na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast’, ali i stav da pravosuđe može biti zloupotrebljeno za blaćenje i unuštenje političkih protivnika. ‘Javno svjedočenje Damira Polančeca, potpredsjednika Vlade, člana Predsjedništva i užeg vodstva HDZ-a, koji govori o kaznenom djelu poticanja na lažno prijavljivanje te jasno navodi ime ravnatelja policije kao osobe koja je poticala na kazneno djelo, ali i činjenica da je Polančec o tome obavijestio i vrh HDZ-a i države te činjenica da su ljudi koji su o tome bili obaviješteni to prikrili, nisu prijavili i nisu smjenom sankcionirali počinitelja kaznenog djela, potvrđuje kontinuitet zlouporabe izvršene vlasti od strane HDZ-a i njegova vodstva od predsjednika Tuđmana do danas’, oštar je bio Čačić, podsjećajući kako o tome govori i svjedoči punih 20 godina.

Po Čačićevu stajalištu, ‘klevete i blaćenje dio su koncepta 'svi smo isti – ako su HDZ-ovci lopovi, svi su lopovi' koji se promovira preko saborske govornice’. Navodi i da se upravo ‘za vrijeme Vlade koja kao svoj jedini rezultat, uspjeh i zastavu nosi pravnu državu događa organizirana kriminalna aktivnost’ o kojoj je govorio Polančec. ‘Ne govorimo o anonimnoj prijavi, a po zakonu na svaki glas o kaznenom djelu DORH mora poduzeti određene radnje, nego o javnom svjedočenju čovjeka iz najužeg vrha. Ako se po lažnim kaznenim prijavama nešto poduzima, ako se one zloupotrebljavaju za koncept 'svi su isti', onda i za ovo svjedočenje očekujem istragu – odmah’, zaključio je Radimir Čačić.