LABURISTI NAPALI HNS

'Čačić želi preuzeti HRT, a siva eminencija je Ankica Mamić'

11.04.2012 u 13:18

Bionic
Reading

Hrvatski laburisti optužili su na današnjoj konferenciji za novinare HNS i čelnika te stranke Radimira Čačića da, iza leđa SDP-u te u suradnji s upravom HRT-a i agencijom Digitel, pokušavaju preuzeti javni radiotelevizijski servis

'U SDP-u su konačno shvatili da im HNS i prvi potpredsjednik Vlade Čačić igraju iza leđa i preuzimaju rukovođenje HRT-om, u dogovoru sa sadašnjom upravom i Digitelom.

'Jedino što je sivo kod mene je sivi baloner'

Na laburističke objede prozvana Ankica Mamić se samo nasmijala, a potomironično dodala kako je jedino što je sivo kod nje je njen 'sivibaloner'. 'Sastavni dio posla PR agencija je komunikacija s medijima iomogućavanje stupanja u kontakt s ljudima koje trebaju. Tako je svugdje usvijetu pa i u Hrvatskoj. S HRT-om imamo začuđujuće malo posla, aosnovni razlog za to je što u njihovom Infomativnom programu ima premalogospodarstva, a naši klijenti su mahom gospodarstvenici', kazala jeMamić. Upitana da navede koliko je njenih klijenata u protekla trimjeseca gostovalo na Prisavlju odgovara – nijedan. 'Spominju mi i dakadroviram ljude na HRT-u, a ja se kadroviranjem ne bavim jer nemamagenciju za zapošljavanje već PR agaenciju', zaključila je Mamić.

'Goebbelsove manipulacije, gestapovske efikasnosti koje je najavio Čačić su na djelu i, čim prije to shvati premijer Milanović, tim prije će se problem HRT-a, kao javnog servisa i vlasništva građana, početi rješavati', rekao je predsjednik Laburista Dragutin Lesar

Prema njihovu mišljenju, HRT je u upravljačkoj i programskoj krizi, programsko vijeće se raspada, nadzorni odbor i uprava su u sukobu, a kadroviranje na HRT-u vode ljudi iz sjene. Sive eminencije iz kuće, koje nemaju nikakve funkcije, te izvan kuće, različite PR savjetnice pojedinih članova Vlade i ministara.

Upitan tko su sive eminencije izvan HRT-a, odgovorio je da je riječ o vlasnici marketinške agencije IM&C Ankici Mamić koja je bliska Čačićeva suradnica.

Laburisti su na presici predstavili i svoj prijedlog izmjena Zakona o HRT-u, ali su i demantirali su da prijedlog, koji se proteklih dana pojavio u dijelu medija, ima veze s njima. Usto, Lesar je naveo da je s nadležnom ministricom Andreom Zlatar obavio niz razgovora o izradi zakonskih izmjena te je dogovoreno da ih Ministarstvo hitno predloži Vladi.

'U međuvremenu pojavio zakonski tekst koji ne odgovara onom što predlažu Laburisti i 'kojega se ne bi posramio ni Lukašenko', a autorstvo je pripisano Laburistima koje se prozivalo da žele preuzeti upravljanje HRT-om.

Zanimljivo je da neki članovi Vlade i SDP-ovi zastupnici taj zakonski tekst, prema njihovu priznanju, u Vladi i vladajućoj koaliciji nisu ni vidjeli', istaknuo je Lesar i dodao u saborsku proceduru uputili svoj prijedlog izmjena Zakona o HRT-u te očekuju da će biti uvršten u dnevni red predstojeće sjednice Sabora.

Važne odrednice izmjena predstavio je Branko Vukšić. Prema njegovim riječima, nadzorni odbor HRT-a, koji bi nadzirao poslovanje kuće, te ravnateljstvo, birao bi Sabor, a nadzorni odbor imao bi ovlast i na temelju javnog natječaja birati ravnateljstvo, odnosno glavnog ravnatelja HRT-a.

Programsko vijeće i dalje bi brojalo 11 članova (deset medijskih, neovisnih stručnjaka iz civilnog društva te jedan s HRT-a), birao bi ih Sabor po natječaju koji raspisuje Odbor za medije.

Programsko vijeće biralo bi glavne urednike, za koje bi se raspisao natječaj, te razgovaralo sa svim kandidatima koji bi pred novinarima i Vijećem obrazlagali svoj program. Glavnog urednika kojeg izabere programsko vijeće treba na izjašnjavanju potvrditi 50 posto plus jedan glas novinara, a njihovo bi mišljenje, što sada nije slučaj, bilo obvezujuće.

Iz agencije Digitel Lesarove tvrdnje nazivaju ridikuloznima i netočnima.

'Izrečene tvrdnje uvaženog zastupnika Lesara u kojima spominje marketinšku agenciju Digitel u kontekstu pokušaja preuzimanja upravljanja HRT-om u potpunosti su netočne. Iako se navodno ukida institucija ispravke netočnog navoda u ovom slučaju moramo ispraviti ne samo netočnu već i ridikuloznu tvrdnju gospodina Lesara te kratko i jasno reći - ne bavimo se 'preuzimanjem upravljanja HRT-om' i svatko tko tvrdi išta slično konstruira i ne govori istinu.

Saborski zastupnici trebali bi biti odgovorni za izgovorenu riječ i kada ne bi bio zaštićen imunitetom uvaženi zastupnik Lesar bi za ovo trebao biti tužen. Da nije žalosno, ovakvo neodgovorno ponašanje i istupanje saborskog zastupnika, bilo bi smiješno', zaključuju u Digitelu.