OPORBA O SANADERU

Čačić zaziva izbore, Josipović spušta tenzije

03.01.2010 u 17:06

Bionic
Reading

SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović ocijenio je danas da na najavu bivšeg čelnika HDZ-a Ive Sanadera o snažnijem angažmanu u stranci gleda kao na unutarstranački problem HDZ-a, te se nada da će ta stranka svoje prijepore riješiti na demokratski način

'HDZ će morati riješiti prijepore koji su izazvani Sanaderovim povratkom, a nadam se da će to učiniti na demokratski način', izjavio je Josipović novinarima, dodavši kako hrvatska javnost očekuje da će HDZ svoje probleme rješavati demokratski.

Bandić se ne bi 'štel mešati'

'Ne znam tko odlazi ni tko se vraća, ali znam tko dolazi. Ne bi se štel mešati u rad niti jedne stranke pa tako niti HDZ-a', odgovorio je Milan Bandić na pitanje kako komentira povratak Sanadera.

Upitan hoće li SDP sada javno stati na stranu predsjednice HDZ-a i Vlade Jadranke Kosor, Sanaderove nasljednice, Josipović je odgovorio kako ne očekuje nikakvu 'političku trgovinu', te da na aktualne prijepore u HDZ-u gleda kao na 'borbu za demokratske standarde u HDZ-u, ali i u cijelom društvu'.

Naglasio je kako je uvjeren da će 10. siječnja postati novi hrvatski predsjednik, te da će surađivati s Vladom Jadranke Kosor. "Moj program nije jednobojan, imam potporu i birača HDZ-a i time će ta kohabitacija (s Vladom) biti i bolja", poručio je Josipović.

Nije se, kaže, opterećivao promišljanjem hoće li se Sanader aktivno vratiti u politiku, a nemogućim smatra da će, bude li izabran za predsjednika, uskoro Sanaderu morati dati mandat za sastavljanje Vlade.

'Raspored snaga je takav da ili će ova Vlada opstati ili će biti parlamentarni izbori', rekao je Josipović.

Čačić: Jedini izlaz su parlamentarni izbori

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić protumačio je povratak Sanadera kao 'dokaz da se obruč steže, a nervoza postaje sve veća'.

'Po mom dubokom uvjerenju, to je dokaz da se obruč steže, a da nervoza postaje sve veća, nakon HPB-a, Protege i HAC-a', kazao je Čačić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Čačić smatra da je Sanader kojega se, kaže, veže uz brojne korupcijske afere, procijenio da mu preostaje jedino da kroz politički angažman pokuša zaustaviti procese koji mogu završiti loše po njega

Činjenicu da je Sanader oko sebe okupio 15-ak HDZ-ovih zastupnika tumači kao 'dokaz da Sanader u toj situaciji nije sam' te kao 'poruku da se HDZ, najblaže rečeno, raspada po šavovima'.

'Među njima nema predsjednice stranke, nema šefa Kluba zastupnika, uz Sanadera je samo njegov najvjerniji barba Luka, koji se i sam spominje u kontekstu HPB-a', rekao je Čačić, koji jedini izlaz vidi u raspisivanju parlamentarnih izbora.

I Ostojić za izbore

Najava Ive Sanadera da će se aktivirati kao počasni predsjednik HDZ-a unutarnja je stvar HDZ-a, kao i njegova ocjena prvog kruga predsjedničkih izbora, istaknuo je Ranko Ostojić, član predsjedništva SDP-a, na izvanrednoj konferenciji za novinare.

'U ovome bi trenutku bilo bolje da je Sanader pred javnošću odgovorio na mnoga pitanja otvorena proteklih mjeseci o odgovornosti i upletenosti politike u kriminal u državnim poduzećima, a kojima se sada bave istražna tijela. No ozbiljna nestabilnost HDZ-a još jednom potvrđuje opravdanost našeg zahtjeva za prijevremenim izborima. Tek nakon njih, nova vlada će moći s punim legitimitetom pokrenuti sve resurse za izvlačenje zemlje iz gospodarske krize i korupcijskog blata u koji ga nas doveo HDZ', rekao je Ostojić.

Na upit što su stvarni razlozi Sanaderova istupa, Ostojić je rekao da se ne želi baviti njegovim motivima. Istaknuo je da katastrofalni rezultat HDZ-a u prvom krugu predsjedničkih izbora nije samo rezultat lošeg rada te stranke proteklih šest mjeseci, već je to posljedica višegodišnjeg loše politike.

'SDP sigurno kroči ka pobjedi i u drugom krugu i današnji istup Sanadera zasigurno neće ništa promijeniti u tom smislu. Koga će HDZ podržati u drugom krugu nije nešto o čemu SDP razmišlja i to je stvar Jadranke Kosor,' dodao je Ostojić.