ZADOVOLJAN SASTANKOM

Čačić: Varaždinska županija dobit će Centar kompetencija za hortikulturu

25.11.2017 u 19:45

Bionic
Reading

Varaždinski župan Radimir Čačić u subotu je u Varaždinu rekao kako je zadovoljan rezultatima sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom i ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak jer je pokrenut razgovor o budućim projektima u toj županiji, među kojima je i otvaranje Centra kompetencija za hortikulturu u Vinici.

'Nije ništa spektakularno ni novo rečeno, ali sam zadovoljan, jer svaki je pomak dobrodošao', rekao je Čačić na konferenciji za novinare koju je sazvao nakon sastanka s ministrima Štromarom i Divjak u petak.

Razgovarali smo o nekoliko grupa problema, odnosno obveza vezanih uz javno-privatno partnerstvo (JPP), ali i o iznimno važnoj temi za županiju, a to je dug države.

Potpredsjednik Vlade već je ranije bio potvrdio da će Varaždinska županija u sljedećoj godini dobiti 53 milijuna kuna, a sad je cijela ta priča još jednom razmotrena i definirani su koraci koje ćemo uskoro napraviti. U dijelu koji se odnosi na JPP dvije su faze odnosno grupe problema ili obveza - jedna je ispunjenje obveza u budućnosti, riječ je o 15 milijuna kuna, počevši od sljedeće godine, a druga je povrat duga koji će se do kraja godine popeti na 30 milijuna obveza države prema Varaždinskoj županiji, rekao je Čačić.

S potpredsjednikom Vlade dogovorio je da će po završetku konzultacije početi proces mirenja između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Varaždinske županije te da će najkasnije s donošenjem zakona biti završena i ta procedura što će omogućiti plaćanje obveza koje Vlada ima prema županiji.

Tako će se ispuniti one obveze koje se dosad nisu i one koje predstoje. No, pomak će se ipak dogoditi – zahvaljujući novom modelu financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave, kroz Fond za poravnanje županija će dobiti još 7 ili 8 milijuna kuna, ali to nema veze s našim jučerašnjim razgovorom, rekao je varaždinski župan.

  • +5
Radimir Čačić Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Prema njegovim riječima, posebno je važno da je na sastanku pokrenut i razgovor o budućim projektima, a među njima je i otvaranje jednog od Centara kompetencija.

'Ministrica Divjak je sama, bez našeg poticaja, izjavila kako smatra da Varaždinska županija svakako treba dobiti jedan od centara kompetencija i jasno je rečeno da to treba biti Centar kompetencija za hortikulturu u Vinici, a to je za nas jako važno, jer to daje novi život tom području', rekao je Čačić te dodao kako će se u okviru tog centra graditi i internat te obnoviti dvorac i arboretum.