ROKOVI PALI SA 180 NA 30 DANA

Čačić ubrzava sklapanje javno-privatnih partnerstva

27.06.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na Vladi je predstavio dugo najavljivani prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu u kojemu su, između ostalog, skraćeni rokovi izdavanja suglasnosti Agencije i Ministarstva sa 180 na 30 dana

Radimir Čačić osvrnuo se na europsku i svjetsku praksu kada su u pitanju javno-privatna partnerstva i rekao da većina zemalja zapravo ni nema zakon koji regulira to područje. 

'U Hrvatskoj su prije stupanja zakona na snagu bila sklopljena 34 ugovora po javno-privatnom partnerstvu (JPP), a nakon stupanja zakona na snagu svi ti projekti su propali', tvrdi Čačić i kaže da je realizirano samo nekoliko objekata pod formom JPP-a, ali da su svojom praksom taj koncept zapravo diskreditirali. 

'Ta je praksa u Europi izrazito prisutna, dok je kod nas sve bilo zakonski presporo i nedovoljno čisto i transparentno. S obzirom na naš zadatak da pokrenemo ogromni investicijski zamah, nužno nam je donijeti novi zakon koji će samu pripremu ubrzati sa 180 dana na 30 dana, a sve faze će morati završiti od šest do 10 mjeseci. Ranije se javno-privatno partnerstvo nije moglo sklopiti prije proteka od 18 mjeseci', rekao je Čačić.

Tvrdi da su novim zakonom propisani transparentniji kriteriji o opravdanosti izvora partnera te je uvedeno obavezno i cjelovitije izvještavanje o projektu. 'Ono što smatramo da je posebno značajno je mogućnost da se koriste i komercijalno javne građevine kako bi se postigle uštede u javnim rashodima, a novost je da u cijelom procesu više ne postoje modeli trajanja partnerstva manje od 20 godina, dok je standard 30 godina', kaže Čačić.

U prijedlogu zakona piše da se preciznije definira JPP u dijelu koji se odnosi na obvezne rizike koje mora preuzeti privatni partner, a kako bi se obaveza javnog partnera evidentirala kao najam, a ne kao dug. U cilju minimiziranja obveze javnog partnera dopušta se djelomično komercijalno korištenje javne građevine u razdoblju kada se ne isporučuje javna usluga zbog koje je javna građevina i isporučena. 

Maksimalan rok JPP ugovora produžuje se u slučaju kada pojedini sektorski zakon dopušta koncesijsko razdoblje i duže od 40 godina, a u slučaju da takav projekt ima obilježja JPP-a. Inače, jedini kriterij odabira privatnog partnera je ekonomski najpovoljnija ponuda, a za tumačenje pojedinih situacija i predlaganje rješenja bit će odgovorna Agencija s javnim tijelom.