za samo 16 glasova

Čačić u fotofinišu ušao u drugi krug za varaždinskoga župana

22.05.2017 u 00:55

Bionic
Reading

Nakon što je županijsko izborno povjerenstvo prebrojalo sve glasove u utrci za župana u Varaždinskoj županiji u vodstvu je kandidat koalicije HNS-SDP-HSU-HSS-Hrvatski laburisti i aktualni župan Predrag Štromar s 40,28 posto, a u drugi krug je kroz ušicu igle ušao reformist Radimir Čačić koji je za svega 16 glasova pobijedio HDZ-ovog kandidata Alena Runca

Štromar očekuje pobjedu u drugom krugu. "Za dva tjedna će birači opet morati na birališta kako bi potvrdili moju pobjedu u prvom krugu. I za dva tjedna nastavljamo s našim kontinuiranim radom i upravljanjem ove županije na dobrobit svih građana", rekao je Štromar.

Što se tiče situacije širom županije, Štromar je rekao da su se karte malo promiješale, ali ne jako.

"Stranka je sa svojim načelnicima i gradonačelnicima u sličnom broju dok neki idu u drugi krug. Za dva tjedna ćemo točno znati koliko tko ima gradonačelnika i načelnika", dodao je Štromar.

Komentirao je i kampanju rekavši da je bila prljava, ali da su oni kandidati koji su se koristili takvom retorikom, kažnjeni od birača.

Iza Štromara je predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić s 25,48 posto glasova odnosno njih 18.486, dok je kandidat HDZ-a i HSLS-a, Alen Runac, osvojio 24,46 posoto odnosno 18.470 glasova.

"Točno kako smo očekivali, razlika unutar jedan posto s kandidatom HDZ-a. A Štrromar je s pet stranaka uzeo sve što je mogao i mi u drugom krugu idemo na pobjedu. Na lokalnoj razini nema mjesta ideologiji i ona više ne može nesposobnom županu koristiti kao alibi", najavio je Čačić.

Snježana Sučić, kandidatkinja Hrasta, završila je na 4,39 posto.

Što se tiče rezultata za Županijsku skupštinu najviše glasova ima koalicija HNS-SDP-HSU-HSS-Hrvatski laburisti - 40,28 posto. Slijedi koalicija HDZ-HSLS s 28,06 posto, zatim Reformisti s 15,59 posto te Živi zid koji osvaja 5,41 posto.

Most je ostao na 4,85 posto, koalicija Hrast i HKS na 3,64 posto a koalicija Pametno i ORaH  2,13 posto.

U Varaždinskoj županiji svoje je kandidature za župana istaknulo četvero kandidata dok je u utrci za 41 mjesto u Skupštini bilo sedam lista.

Novom Marofu gradonačelnik ostaje HDZ-ov Siniša Jenkač, u Ludbregu SDP-ov Dubravko Bilić, a u Ivancu HNS-ov Milorad Batinić. U Varaždinskim Toplicama nova je gradonačelnica HDZ-ova Dragica Ratković. Lepoglava ide u drugi krug između HNS-ovog Marijana Škvarića i HSS-ovog Željka Šoštarića, kao i Varaždin s nezavisnim Ivanom Čehokom i SDP-ovim Alanom Kišićem.