DOK PLJUŠTE ZAHTJEVI ZA NJEGOVOM OSTAVKOM

Čačić: Sud potvrdio da sam odgovoran, ali ne i kriv, moguće i brisanje presude

29.06.2012 u 18:01

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade i šef HNS-a Radimir Čačić kazao je danas da je izricanjem i obrazloženjem presude mađarski sud potvrdio i njegovo vlastito gledište da je odgovoran za nesreću, ali ne i kriv, stoji u priopćenju agencije IMC koja donosi Čačićevu izjavu

Čačić je podsjetio da je 'sutkinja u obrazloženju presude izričito naglasila da je vozio u okvirima dozvoljene brzine te da su uvjeti na cesti i vidljivost bili loši'.

'Isto tako, a ne manje važno, ni na koji način nije dokazano da su svjetla na vozilu unesrećenih bila upaljena, dok je s potpunom sigurnošću utvrđeno da nitko od poginulih nije bio vezan sigurnosnim pojasom, a da su bili ne bi bilo smrtnih posljedica', navodi se u priopćenju agencije IMC koja donosi Čačićevu izjavu.

Čačić ističe da 'u mađarskom kaznenom zakonu, za razliku od hrvatskog, u posebnim slučajevima kada se želi naglasiti granični prostor između uvjetne i oslobađajuću presude, postoji mogućnost da se trenutkom pravovaljanosti presude, presuda trenutno briše iz kaznene evidencije'.

'Time se onemogućuje da bilo tko prozove uvjetno osuđenu osobu za taj čin. Upravo je to ključni dio nepravomoćne presude mađarskog suda. Na žalost, ono što se dogodilo meni može se dogoditi svakom tko sudjeluje u prometu', zaključio je Čačić.