NAJAVA RASTA

Čačić, Pusić i Vrdoljak na skupštini mladih HNS-a

03.03.2012 u 18:43

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a, potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je danas da je temeljni zadatak vlade gospodarski rast i zapošljavanje te zaštita socijalno najugroženijih socijalnih skupina

Ključni problem su investicije, ići ćemo na privatni kapital, preuzeti odgovornost za definiranje projekata, naglasio je Čačić te najavio mega projekte za izlazak Zagreba na Savu i Osijeka na Dravu.

‘Najveći dio odgovornosti u pripremi, definiranju i realizaciji pada na HNS-ova ministarstva. To može biti nešto na čemu ćemo se dokazati, a može biti i nešto na čemu ćemo pasti. Siguran sam da ćemo se dokazati’, poručio je Radimir Čačić na skupštini mladih HNS-a.

Hrvatska dvostruko više uvozi nego što izvozi, proizvodnja je na razini 80 posto proizvodnje iz 1990., toliko o uspješnosti svih dosadašnjih hrvatskih politika. S obzirom na kapital društvene imovine u poljoprivredi i turizmu, sve dosadašnje hrvatske izvršne vlasti spadaju među 10 posto najneuspješnijih upravljača imovinom u Europi. Što se tiče energetike Hrvatska je osma najneodgovornija zemlja prema sebi na svijetu, ustvrdio je Čačić.

Možemo zadržati politiku nominalnog plutanja i priče o uspješnim vladama koje zadržavaju razinu mirovina i plaća zaposlenih u javnom sektoru, ali istodobno ubijamo svako zapošljavanje, investicije, proizvodnju što se činilo svih proteklih godina. S takvom politikom u posljednje tri godine povećan je javni dug s 42 na 63 posto, upozorio je Čačić i poručio da će se to morati mijenjati.

U vezi s djelovanjem HNS-a u vladajućoj koaliciji Čačić je rekao da u suradnji s partnerima traži sinergiju i zajednički rezultat. To je naš izbor, to nije naše političko neznanje niti naša politička naivnost, rekao je Radimir Čačić.

Članica Predsjedništva HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je da je Hrvatska na prekretnici nakon 11 godina puta prema Europskoj uniji, nakon što se dvije trećine građana izjasnilo za pristupanje EU.

Mladima je poručila da je u politici najteže uspjeti, jer je to put s najviše prepreka, otpora i osporavanja, no ako ste dovoljno dobri vaši će napori uroditi plodom i da zemlju učinite boljom nego što je bila. Nikada nije bilo lako, ali je uvijek bilo pravilo da se radi najbolje i najviše što se može ako si sam, a ako si u koaliciji da se ne diskreditira partnera, poručila je Pusić mladima HNS-a.

Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak poručio je da su Hrvatskoj potrebne promjene kako bi postala bogatija zemlja i da postoji mogućnosti i znanje za izlaza iz bezpesperktivnosti.