tužbe

Čačić opet prozvao Ministarstvo znanosti i obrazovanja zbog 'neplaćanje duga' Varaždinskoj županiji

16.04.2019 u 13:26

Bionic
Reading

Varaždinski župan Radimir Čačić u utorak je ponovno prozvao Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ministricu Divjak i Državno odvjetništvo za neplaćanje duga države prema Varaždinskoj županiji, nakon što je Trgovački sud u Varaždinu objavio nepravomoćnu presudu, po kojoj Ministarstvo Varaždinskoj županiji mora isplatiti novac za sufinanciranje troškova izgradnje osnovnih škola i dvorana po modelu javno-privatnog partnerstva

Prema nepravomoćnoj presudi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Varaždinskoj županiji treba isplatiti iznos od 14.255.980 kuna, s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom na pojedine iznose.

Riječ je o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva na području Varaždinske županije, a prema sporazumu Ministarstva i Varaždinske županije iz 2013. godine. Dolaskom ministra Predraga Šustara država je prestala isplaćivati iznose, pa je Varaždinska županija podnijela prve dvije tužbe u rujnu 2016. i te svibnju 2017. godine. Presuda se odnosi na te dvije tužbe, a u tijeku je peta tužba.

Varaždinski župan Čačić (Narodna stranka - Reformisti) rekao je danas konferenciji za novinare u Županijskoj palači, kako će i ostale tužbe potvrditi pravo na povrat novca.

'Država nam je ukupno dužna 40,5 milijuna kuna, do sada su ukupno kamate 6,5 milijuna, dakle ukupno 47 milijuna. Kamate rastu okvirno 10 posto godišnje. Trajat će to još godinu, dvije. Na kraju će kamate narasti barem na 12, 13 milijuna kuna', procijenio je Čačić, ustvrdivši da su za te kamate odgovorni resorno ministarstvo, ministrica Blaženka Divjak i Državno odvjetništvo.

'Ako već ministrica Divjak ne vodi računa o tome da će njezino ministarstvo imati smanjen budžet za desetak milijuna kuna, onda bi na to trebao upozoriti državni odvjetnik. Sud je po drugi put potvrdio da platiti moraju i da nanose štete svim građanima ove zemlje. Ne velim da se DORH ne treba baviti e-mailovima, ali bilo bi dobro da se pozabave i milijunima', poručio je Čačić.

Smatra da HNS-ov potpredsjednik Vlade, bivši varaždinski župan, Predrag Štromar te ministrica Divjak pokušavaju neplaćanjem zaustaviti projekte u Varaždinskoj županiji.

Čačić je dodao da se kamate po ovom dugu povećavaju oko 400.000 kuna mjesečno, dok je godišnji trošak jedne područne škole oko 350.000 kuna.

'To je trošak jedne područne škole, od ovih desetina koje žele ukinuti po Slavoniji i nekim drugim krajevima. S jedne strane bacamo novac, a s druge ukidamo škole zbog neozbiljnosti, nesposobnosti ili zloće', zaključio je varaždinski župan.

O nepravomoćnoj presudi u utorak su se oglasili i iz varaždinske Županijske organizacije HNS-a. U priopćenju su istaknuli da je 'potpredsjednik Vlade Predrag Štromar osigurao trajno rješenje za JPP (javno privatno partnerstvo), kojim će se Varaždinskoj županiji u idućem razdoblju, odnosno do 2038. godine isplatiti 274 milijuna kuna', a prema Izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Iz HNS-a dodaju da je Štromar, dok je bio varaždinski župan, pokrenuo spor koji sada ima nepravomoćnu presudu za isplatu zaostalih rata Varaždinskoj županiji za JPP u iznosu od 14,2 milijuna kuna.