PRAVNI STRUČNJACI OBJAŠNJAVAJU

Čačić nema diplomatski imunitet i ne bi smio izbjeći presudu

13.04.2012 u 14:38

Bionic
Reading

Radimir Čačić neće moći na temelju svoje pozicije potpredsjednika Vlade izbjeći eventualnu kaznu za ubojstvo iz nehaja u Mađarskoj. Naime, on nema status diplomata ni međunarodni imunitet zbog kojeg bi se suđenje moglo zaustaviti u samoj završnici

Prema UN-ovoj Bečkoj konvenciji, samo diplomatski agent ima međunarodni imunitet koji ga abolira od bilo kakvog kaznenog progona u stranoj zemlji. Kako potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nije diplomatski agent, on nema međunarodni, nego samo unutarnji imunitet, tvrdi profesorica na Pravnom fakultetu i stručnjakinja za kazneno-procesno pravo Zlata Đurđević.

Naime, njegov diplomatski status trenutno provjerava mađarsko pravosuđe, zbog čega je odgođeno ročište na kojem se očekivala i presuda protiv prvog potpredsjednika Vlade RH.

Nije jasno je li provjeru diplomatskog statusa zatražio njegov odvjetnik u Mađarskoj nastojeći ga u posljednji trenutak spasiti od eventualne kazne ili je to standardni postupak koji je zatražio viši mađarski sud. U svakom slučaju, Čačić kao potpredsjednik Vlade ne bi trebao imati nikakav diplomatski imunitet te bi se suđenje i izricanje presude moralo uskoro dogoditi.

Kako su nam u neformalnom razgovoru pojasnili profesori na Fakultetu političkih znanosti, Čačić može imati diplomatsku putovnicu radi lakšeg putovanja na pregovore u druge zemlje, ali ga ona ne bi smjela ekskulpirati od odgovornosti. Uostalom, prometna nesreća u kojoj je poginulo dvoje ljudi na mađarskoj autocesti dogodila se u siječnju 2010, kada Čačić nije bio ni u kakvom službenom posjetu.
Da je Čačić danas kojim slučajem premijer, predsjednik države, veleposlanik ili konzul, pojašnjava Đurđević, tada bi prema UN-ovoj Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima imao zagarantiran međunarodni imunitet i suđenje u Mađarskoj bi se moglo prekinuti. Ovako ima samo 'unutarnji' imunitet koji ga abolira od kaznene odgovornosti za djela počinjena u Hrvatskoj, no taj mu imunitet, za razliku od međunarodnog, može skinuti Mandatno-imunitetno povjerenstvo u Saboru.

Čačić provjerom diplomatskog statusa može dobiti samo odgodu presude i prostor za manipuliranje javnošću, zaključak je stručnjaka za diplomaciju i kazneno pravo s kojima smo razgovarali.