HDZ-OVCI UZVRAĆAJU UDARAC

'Čačić kokodače i brka kruške i jabuke'

17.05.2011 u 18:38

Bionic
Reading

Iz HDZ-a su danas odbacili tvrdnje predsjednika HNS-a Radimira Čačića o rastu nezaposlenosti i nelikvidnosti, prozivajući ga da iznosi neargumentirane podatke te zaboravlja na dugove koje je ostavio kao ministar i varaždinski župan

'Kada stižu signali iz Bruxellesa da smo napravili dobar posao i da ćemo najvjerojatnije pregovore završiti u lipnju, mnogi si uzimaju za pravo da bez ijednog argumenta to obezvređuju, da izbacuju cifre', rekao je potpredsjednik HDZ-a Ivan Šuker na konferenciji za novinare u Saboru.

Ne može, ističe, zaboraviti da je Čačić u listopadu 2003, dakle mjesec dana prije izbora, na sjednici Nadzornog odbora HAC-a povećao umjesto smanjio financijski plan te državne tvrtke i naznačio da će se rashodi od 2,4 milijarde kuna platiti iz državnog proračuna za 2004. Također, dodao je, ostalo je neplaćeno milijardu kuna u HBOR-u namijenjenih obnovi.

O tome kako je prošla Varaždinska županija nakon njegova mandata svjedoči, tvrdi Šuker, velika zaduženost gradova i općina u toj županiji, 'temeljem famoznih projekata javno-privatnog partnerstva u osnovnom školstvu'.

'Ako je netko radio na takav način prije osam godina, ako je na takav način radio i prije dvije, tri godine, onda naprosto nema moralno pravo čitati nekome lekcije', poručio je.

Na Čačićeve prozivke s HNS-ove prijepodnevne konferencije za novinare o rastu nelikvidnosti, Šuker odgovara da Čačić 'brka kruške i jabuke'

Šuker ističe da je premijerka Jadranka Kosor, kada je govorila o rješavanju problema nelikvidnosti do 1. lipnja prošle godine, mislila na javna poduzeća, koja su, tvrdi, s 30. lipnja svedena na rokove plaćanja od 60 dana.

Podsjetio je i da od ukupno 34.000 blokiranih tvrtki u njih čak 67,6 posto nema nijednog zaposlenog, a 28,7 posto ima od jednog do pet zaposlenih, dok je blokiranih tvrtki s više od 50 zaposlenih tek 0,3 posto ili njih 130.

Na Čačićev prijedlog da iduće godine lokalna komunalna poduzeća izađu na tržište, Šuker odgovara pitanjem znači li to poziv na rasprodaju nacionalnog bogatstva, budući da se većina tih poduzeća bavi vodoopskrbom i održavanjem gradskih površina.

'Nije mi jasno je li Čačić presicu sazvao iz privatnih ili političkih razloga', rekao je.

Odgovorio je i na prozivke da bi državni proračun trebao biti transparentniji, o čemu je jučer govorio i predsjednik države Ivo Josipović

'S punom odgovornošću, kao bivši ministar i čovjek koji je u financijama cijeli život, mogu reći da je hrvatski proračun napravljen na visoko transparentan način', rekao je Šuker te istaknuo da malo zemalja ima proračun na petoj razini otvorenosti.

'Transparentost je nešto što je konstanta i na tome uvijek treba raditi, ali reći da hrvatski proračun nije transparentan, naprosto su činjenice koje ne stoje', kazao je Šuker.

Njegov stranački kolega i saborski zastupnik Boris Kunst za Čačića je rekao da, nakon što je uspio sve posvađati u tzv. kukuriku koaliciji, sada u vrijeme do suđenja zbog osobne tragedije (nesreća u Mađarskoj) neargumentirano napada Vladu te nudi rješenja u koja nitko ne vjeruje.

'Sada ponovno nudi rješenja, obećanja, ali ta mu obećanja ne prolaze jer mu ne vjeruju ni u kukuriku koaliciji, jer i oni vide da su to isprazne riječi i bacanje prašine u oči', poručio je Kunst.

Čačiću je poručio kako mu je bolje da 'prestane kokodakati' te da sačuva snagu 'za svoju budućnost'.