RADIMIR DOBIO KOŠARICU

Čačić definitivno ne može u Sabor

29.01.2009 u 18:25

Bionic
Reading

Vladajuća većina u Hrvatskom saboru poduprla je tumačenje Odbora za zakonodavstvo po kojem je čelnik HNS-a Radimir Čačić, prekoračenjem zakonskog roka od osam dana, izgubio pravo na podnošenje zahtjeva za ponovno aktiviranje zastupničkog mandata

Oporba, pak, tvrdi da je riječ o političkoj odluci kojom se legalno izabranu zastupniku onemogućuje ulazak u Sabor, a u raspravi su također upozorili na primjer bivšeg požeško-slavonskog župana Ante Bagarića koji je aktivirao saborski mandat iako je zahtjev podnio nakon isteka roka.

Čačić je, naime, podnio zahtjev za aktiviranjem saborskog mandata pošto je prestao obnašati dužnost varaždinskog župana i to nakon isteka zakonskog roka od osam dana, a potkraj studenoga prošle godine Odbor za zakonodavstvo je utvrdio da je taj rok za podnošenje zahtjeva za ponovnim aktiviranjem mandata prekluzivan (obvezujući), a ne instruktivan (načelan).

Ana Lovrin (HDZ) rekla je da će HDZ poduprijeti vjerodostojno tumačenje Odbora "kako u budućnosti više ne bi bilo dvojbe o tome roku", odnosno je li obvezujući, a na primjedbe oporbe da je Bagarić aktivirao mandat, odgovorila je kako za taj slučaj "nije zatraženo vjerodostojno tumačenje".

HNS, pak, predlaže da se odbije tumačenje Odbora, a Vesna Pusić naglasila je da je Čačić izabrani zastupnik za kojeg je glasovalo više od 62 tisuće birača. A svrha zakona je da štiti izvorni mandat izabranog zastupnika, rekla je.

Upozorila je kako je Odbor za zakonodavstvo dao suprotno mišljenje mišljenju Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) od sredine listopada prošle godine, kad je MIP odlučio da je riječ o "instruktivnom" roku. "Ako se radi o političkoj odluci, recite tako. Recite, ne damo bez obzira na zakon", rekla je Pusić i ocijenila da, ako je tako, rasprava nije ni bila potrebna. Pusić smatra kako se odlukom Odbora za zakonodavstvo poručuje da politička moć i većina znače drukčiju primjenu zakona od one ako si u manjini.

Da je riječ o političkoj odluci, smatra i Branimir Glavaš (HDSSB), ustvrdivši kako je to "tipično politička odluka, a ne vjerodostojno tumačenje", te da HDZ-ova vlast tumači zakon kako joj odgovara.

Da se Odbor "vodio političkim, a ne pravnim kriterijima", smatra i Boris Šprem (SDP) koji drži da je Odbor prenio političku volju u danu trenutku. Također je podsjetio na odluku MIP-a te rekao kako se sve preokrenulo u trenutku kad je "Ivan Čehok (HSLS) rekao - ne". "Da bi se spasila koalicija s HSLS-om, vi ste donijeli sadašnje vjerodostojno tumačenje", ustvrdio je Šprem.