KUKURIKU U ISTRI

Čačić: Bit će gadno i jest gadno

29.11.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Na predizbornom skupu Kukuriku koalicije mnoštvo je, uglavnom starijih ljudi, ispunilo Narodni trg u Puli. Obratili su im se čelnici SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a te ostali visokopozicionirani dužnosnici s Kukuriku liste za 8. izbornu jedinicu. SDP-ov predsjednik Zoran Milanović, najavljen kao budući premijer, okupljene je pozvao da izađu na izbore: Pobijedit ćemo zajedno! Njegov koalicijski partner Čačić građane je upoznao s aktualnom i budućom gospodarskom situacijom riječima: 'Bit će gadno i jest gadno!'

'Morate priznati, iako nisam Istrijan, moje prezime u Istri prolazi. Istra je otvorena, uvijek je bila dom za Hrvate, Srbe, Talijane i ostale', napomenuo je Milanović u Puli.

Poručio je da nam treba jaka država koja neće ulaziti u privatnost, koja će davati, a ne oduzimati. 'Ovo nisu povijesni izbori, Hrvatskoj je dosta povijesti, ovo su važni izbori. Ovdje vas sve pozivan i da izađete na referendum za EU, premda ne znamo točno što nas tamo čeka zbog krize eura. Mi smo novo buđenje i nova šansa', istaknuo je šef oporbe.

Dodao je da je prošlo vrijeme izgovora. 'Za uspjehe i neuspjehe, bit ćemo sami odgovorni. Prije ponosa, koji često vodi u oholost, treba nam samopoštovanje', zaključio je Milanović.

Za kraj je odaslao poruku protivnicima ili, kako je pojasnio, samo nužno i partnerima: 'Morat ćemo raditi zajedno i oko donošenja odluka pitat ćemo sve – građane i političke protivnike', kazao je.

HNS-ovac Radimir Čačić, koalicijski gospodarski strateg, okupljene je upoznao s poraznim gospodarskim stanjem u zemlji. Kazao je da je u Hrvatskoj kamata danas 7,5 posto, a toliko bi godišnje gospodarski trebali rasti samo da se pokrije kamata od državnog duga. Dodatno zabrinjava činjenica, istaknuo je, što nam je gospodarska aktivnost pala za osam posto.

'Hrvatska je ovog trenutka zemlja koja troši tuđe novce! Treba nam Veli Joža kako bi zemlju digao s dna, a ne stranka jednog čovjeka', poručio je Čačić. Građane je upozorio da je situacija u zemlji gadna te da će tako biti još neko vrijeme. 'Dajte nam povjerenje jer za ovu zemlju nema drugog izbora. Ne govorim za HDZ, oni su već otišli, nego o rubnim grickalicama', kazao je aludirajući na konkurente iz manjih političkih tabora kojima ankete daju velike šanse za osvajanje saborskih mandata.

SDP-ovac i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina okupljenima je poručio da ovo nisu obični izbori, već da je riječ o referendumu za bolju Hrvatsku.

IDS-ov parlamentarac Damir Kajin također je upozorio građane na važnost izlaska na birališta 4. prosinca. 'Mladi, probudite se ranije i izađite na izbore, i vi stariji, svi u špalir, kao kad ste Tita ispraćali', glasio je Kajinov izborni zov.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja napomenuo je da će trebati mnogo truda uložiti za veće mirovine. 'Sigurne mirovine nema tko jamčiti, a to je obveza svake Vlade. Mi ćemo sigurno učiniti da se od siječnja mirovine usklađuju s rastom životnih troškova', istaknuo je Hrelja. Dodao je da će Kukuriku koalicija, ako joj biraču ukažu povjerenje, uvesti institut punog radnog staža, no koliko će to biti godina – to će naknadno odlučiti kad čuju sva relevantna mišljenja na tu temu.

Čelnik IDS-a i Istarske županije Ivan Jakovčić HDZ-ov gubitak vlasti već smatra gotovom stvari. 'Još pet dana i HDZ odlazi s vlasti! Promjene će se dogoditi 4. prosinca. Rekao sam Zoranu (Milanoviću), ne očekujemo puno od tebe – očekujemo sve od tebe', samouvjereno je poručio istarski župan.