šef reformista

Čačić: Bernardić je jedan pametan i ozbiljan dečko, koji je spreman učiti i razgovarati, on je radnik

10.06.2020 u 19:40

Bionic
Reading

Ako me pitate, rekao bih da sam siguran da Restart osvaja relativnu većinu. A onda ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati, kaže Radimir Čačić, šef Reformista koji će na listu Restarta, ali ne i u svojoj 3. izbornoj jedinici

Radimir Čačić, šef Reformista u razgovoru za RTL Danas objasnio je zašto nema suradnje s Restartom u 3. izbornoj jedinici te je li tome razlog što osobno želi potući svoju bivšu stranku, HNS.

'To je jedan od razloga, ali manji. Rekao bih da je ključni razlog što želimo zadržati našu poziciju centra. Zna se da smo lijevi centar, zna se da preferiramo suradnju s lijevim centrom, međutim, želimo u našoj bazi izaći samostalno, dobiti svoje glasove i s njima samostalno raspolagati...Idemo na deseto mjesto, to nije ulazno mjesto. Mi moramo sami zaslužiti mandat, time ćemo ojačati ukupnu grupaciju Restarta, a naravno, naš glas je naš glas. I nakon prava prvog pokušaja gospodinu Bernardiću, za koji sam gotovo siguran da će se dogoditi. Ako me pitate, rekao bih da sam siguran da Restart osvaja relativnu većinu. A onda ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati.', objašnjava Čačić.

Kaže kako uvijek izlaze samostalno te da treba surađivati sa svakom demokratskom vladom.

'U tome i je stvar, mi i nakon suradnje koju smo imali na prošlim izborima, čim je priča krenula u smjeru "žetončića", rekli smo "hvala lijepo", kao što smo to rekli suradnji s HDZ-om. Nikad nismo imali koaliciju, ali davali smo podršku HDZ-ovoj vladi prije dvije godine.', odgovorio je Čačić na pitanje zašto njegovi ljudi ne mogu biti 'žetončići'.

Osobno, kaže, ne misli da bi Bernardić bio bolji premijer.

'Da razjasnim stvari. Plenković kad je kretao, nije znao ništa. Ni Milanović nije znao. Malo toga zna i Bernardić. Ali, on je jedan pametan i ozbiljan dečko, koji je spreman učiti i razgovarati, on je radnik. To daje perspektivnu kvalitetne promjene. Hrvatska mora dobiti promjenu. Ona mora doći zašto? Ne želimo više trpjeti korupciju, a bilo ju je previše u ovoj Vladi. Ni u policiji, a posebno ne u sudstvu. Sudstvo je do srži korumpirano.', govori Čačić.

INA u Hrvatskim rukama? Obećanje ili blef?

'Naravno da je bio blef. Za to nemamo snage, novaca i to nam ne treba.', kaže Čačić te dodaje kako ne zna, ali i da nije važno zašto nije otkrivena cijena otkupa dionica Ine.

'S Inom smo završili, u njoj nemamo nikakav utjecaj. Ono što trebamo jest uspješna kompanija, s kojom će upravljati ili MOL... U redu, mi kao država pratimo poslovanje. Ali, moramo prodati sve što imamo u Ini jer s 49 posto nemamo glas ni da kažemo "dobar dan". A novac nam treba i imamo ga u što uložiti.', kaže Čačić.

U kampanji je puno niskih udaraca, u tome ste sudjelovali i vi, rugali ste se ministrici Divjak, pitali su Čačića.

'Ništa od toga mi nije trebalo, ali plazio jezik nisam. Napravio sam nešto drugo. Slušajući jedno poduže izlaganje, nije bilo sadržajno, ali bilo je dugačko... Trpio sam to jer sam bio domaćin, moram to trpiti. Suradnici su me došli upozoriti da premijer odlazi jer više nije mogao izdržati. Išao sam ga pitati što sad, hoće ići ili čekati da završi ministrica. I što sam rekao? Nije to imalo nikakve veze... Zato sam se ispričao, ne ministrici Divjak, javnosti. Okrenuo sam se i komentirao suradnicima da što ja mogu', zaključio je Radimir Čačić.