Ministar mora, prometa i infrastrukture

Butković: Smijenio sam upravu HŽ Carga zbog loših rezultata

28.05.2020 u 13:30

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je u četvrtak da je dan ranije, u sijedu smijenio upravu HŽ Carga, objasnivši to lošim rezultatima poslovanja

'Smijenjena je jučer uprava HŽ Carga', izjavio je Butković odgovarajući prije sjednice Vlade na pitanja novinara o smjeni direktora HŽ Carga Gordana Žurge. Butković kaže da je on Skupština HŽ Carga te je smijenjena Uprava HŽ Carga.

Na pitanje smije li to napraviti kada je Vlada tehnička, ministar je odgovorio da smije, ali ne smije imenovati novu upravu na puni mandat već samo privremenu upravu. 'Ja sam skupština društva. Bila je skupština i smijenjena je Uprava', ponovio je Butković.

Smjenu Uprave HŽ Carga obrazložio je njihovim lošim rezultatima poslovanja.

'Procijenio sam da to trebam napraviti, jer su podaci takvi da je promet u prva tri mjeseca pao za 23 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U protekla dva mjeseca radnicima su isplaćene plaće bez poreza i doprinosa. Kontinurano pada promet HŽ Carga, iako se u vrijeme koronakroze sve koncentriralo na teretni prijevoz, željeznički, a kasnije i kamionima. Situacija nije dobra, to je bila moja procjena i ja sam donio takvu odluku kao skupština', rekao je.

Dodao je i da ima pravo imenovati privremenu upravu, što će i učiniti, ali o detaljima, kada i koga, rekao je samo 'čut ćete na vrijeme'.

Upravu HŽ Carga, kako se doznaje iz te tvrtke, činila je jedna osoba, direktor Gordan Žurga, a ni iz te tvrtke, kao ni iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sada nisu mogli više reći o toj smjeni.

'Žurga je sam jutros, gostujući u emisiji HTV-a, rekao da je opozvan odlukom resornog ministra', da je odluku o opozivu dobio jučer nešto iza 15 sati, a da razloge smjene ne zna.

'Očekujemo stav premijera koji je dosad bio podrška svim restrukturiranjima u HŽ Cargu i zahvaljujući kojima smo opstali', kazao je na HTV-u Žurga, dodajući kako su dali šansu malim ljudima.

Butković je uoči sjednice Vlade novinarima potvrdio i da se odgađa sezonsko poskupljenje trajektnog putničkog prijevoza ove godine. To je logično, nakon što se odustalo od ovosezonskog povećanja cijena cestarina, rekao je, dodajući kako se želi domaćim ljudima, ali i strancima koji će doći u Hrvatsku, omogućiti lakši i povoljnije kretanje i prijevoz.