riječ ministra

Butković otkrio da će u mandatu ove Vlade biti dovršen autoput do Siska, ugostiteljima poručio da 'treba uključiti zdrav razum'

31.01.2021 u 18:46

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gostovao komentirao je izlazak oporbe iz sabornice u petak, obnovu Zagreba i Banije kao i lokalne izbore

Ministar Oleg Butković ne smatra da su vladajući pali na testu u petak.

"Ne bih rekao da je to test na kojem su pali vladajući, to je bio test gdje je pala oporba, današnja politička scena u Saboru. U politici treba prevladavati zdrav razum. Već godinu dana živimo u posebnim okolnostima pandemije i potresa. To su specifične situacije i sve odluke koje se donose, od Sabora do lokalne razine, trebaju biti usmjerene prema tome da se što prije normalizira život i krene u obnovu i Zagreba i Banovine. Zato je bilo glasanje, najvažnije izmjene Zakona o obnovi. Ne može se dogoditi da ujedinjena oporba napušta sabornicu. To se dogodilo 25. lipnja 1991. kad se glasovalo o osamostaljenju Hrvatske, SDP je i tad napustio sabornicu. Bez obzira na političke bodove to ne možete raditi. Već se nekoliko dana zna u kakvoj je situaciji Miroslav Tuđman, to nije dobro iskoristiti. Ovo je bio test oporbe, to je nažalost njihova loša procjena", rekao je Butković, gostujući u Dnevniku N1.

Na pitanje kad bi mogla biti gotova autocesta prema Sisku, objasnio je:

"Imali smo koordinaciju s predsjednikom Vlade i ministarstvom financija. Prva faza je već stavljena u plan za ovu godinu, ali sad idemo na cijelu dionicu od 12 km. Sutra ćemo imati još jedan sastanak s ministrom financija, raspisat ćemo natječaj za drugu fazu i u mandatu ove Vlade spojiti autoput do Siska."

"Novca će biti", dodaje: "Uspješno smo završili financijsko restrukturiranje, uštedjeli smo na kamatama, imamo još jedno refinanciranje i stvorit ćemo prostor za autocestu do Siska. To nisu obećanja nego realnost."

  • +2
Ministar Butković u obilaskuŽeljezničkog kolodvora i zgrade lučke uprave u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Govoreći o lokalnim izborima, nije htio otkriti kandidate:

"Za Rijeku i Primorsko-goransku županiju spominje se više imena, kroz nekoliko dana ćemo izaći s kandidatima. Sve što radimo je naš adut, očekujemo dobar rezultat."

Na pitanje hoće li u Zagrebu to biti Damir Vanđelić, rekao je: "Čut ćete odluku gradske organizacije, konzultacije se rade. Većina kandidata je definirana, u narednim danima ćete čuti sve odluke."

Komentirao je i najavljeni prosvjed udruge Glas poduzetnika za srijedu zbog nepopuštanja mjera ugostiteljima i poduzetnicima.

  • +2
Puste terase zatvorenih ugostiteljskih objekata u centru Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Zoe Sarlija

"Trebamo uključiti zdrav razum", rekao je Butković i dodao: "Nikome u vladajućoj koaliciji nije drago da su na snazi mjere što se tiče korone, ali sjetite se što smo imali u prosincu. Uveli smo mjere i danas su brojke bolje. Je li onda pametnije suzdržati se još 15, 20, mjesec dana da pred Uskrs u sezonu ući s dobrim brojevima, procijepljenim stanovništvom? Ili da sad popustimo mjere pa se dogodi rast brojeva kao u drugim zemljama? Kod nas mjere i nisu toliko restriktivne kao u drugim europskim zemljama. Nikome nije lako, i ja dolazim iz ugostiteljske obitelji i znam što to znači, moramo se svi strpjeti još, apeliram da budemo još jedinstveni u ovoj situaciji."