ministar prometa

Butković najavio ulaganja u željeznice i komentirao proračun: On je socijalan

14.11.2022 u 20:23

Bionic
Reading

'Za nesreću nije krivo stanje infrastrukture. Riječ je o ljudskoj pogreški', komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te najavio kako slijedi desetljeće ulaganja u željeznice

'Mi smo u nabavci novih vlakova, ugovorili smo 40 vlakova do 2025. Prva isporuka bit će do kraja ove godine', rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Komentirajući proračun za 2023. rekao je kako se on događa u složenim vremenima.

'Dvije globalne krize, prva COVID pandemija, a druga rat u Ukrajini. Hrvatska je u posljednje dvije godine ostvarila veliki gospodarski rast, među tri najveće u EU-u. Mi smo u strukturi javnog duga BDP-a došli na prijepandemijsku godinu 2019., čak smo ju premašili. Smanjili smo javni dug, a s druge strane donijeli dva paketa snažnih mjera - paket za očuvanje radnih mjera i mjere u pravcu zaštite građana i gospodarstva kada govorimo o cijenama studije i plina', rekao je ministar Butković.

Ministar prometa je istaknuo kako su vodili ispravnu ekonomsku u fiskalnu politiku te da se mjere nastavljaju u 2023.

  • +6
Sudar vlakova kod Rijeke Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

'One vrijede do 1.4, ali vlada je spremna rebalansom proračuna to produljiti i snažnije odgovoriti ako bude potrebno', rekao je.

'Proračun je socijalan. Pokazali smo, unatoč krizi, da možemo snažno odgovoriti i pomoći ljudima', istaknuo je.