PROMJENA TRENDOVA

Bush se odriče Trumpa; više od pola republikanaca smatra da SAD ide u krivom smjeru

07.06.2020 u 13:58

Bionic
Reading

Republikanci su danas pesimističniji u pogledu smjera kojim ide SAD nego što su to bili u bilo kojem trenutku dosadašnjeg mandata predsjednika Donalda Trumpa čiju vladu vladu pogađaju tri krize – pandemija koronavirusa, ekonomski pad i masovni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma.

Samo 46 posto Amerikanaca koji se definiraju kao republikanci smatra da je država na pravom putu, pokazala je anketa Reutersa i Ipsosa provedena prošli tjedan.

Ovo je prvi put od 2017. kada je skup koji su organizirali bjelački rasisti u Charlottesvilleu u saveznoj državi Virginiji završio nasilnim sukobima s protuprosvjednicima, da je potpora pala tako nisko.

S druge strane, početkom ožujka, prije nego što je koronavirus zatvorio velike dijelove države, oko 70 posto republikanaca bilo je optimistično u pogledu smjera kojim idu Sjedinjene Države.

Pesimizam među Trumpovim pobornicima mogao bi mu ugroziti borbu za drugi mandat. Izbori za predsjednika države održavaju se u studenom, a Trumpov izazivač je demokrat Joe Biden, bivši potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame.

Da je SAD na krivom putu smatra 37 posto republikanaca, 17 posto njih reklo je da bi glasalo za Bidena ako bi se izbori održali sada, a 63 posto planira glasati za Trumpa.

New York Times u subotu je, pozivajući se na anonimne izvore, pisao da Trumpa na izborima u studenom neće podržati bivši republikanski predsjednik George W. Bush, niti senator Mitt Romney, protukandidat Obame na izborima 2012. godine.

  • +13
Prosvjed u Washingtonu Izvor: Profimedia / Autor: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Republikanci se nadaju da će ekonomski oporavak na jesen ipak poboljšati Trumpove izglede.

U petak je objavljeno da je u svibnju, usred pandemije koronavirusa, zaposleno 2,5 milijuna ljudi. Trump je to prozvao „najvećim oporavkom u američkoj povijesti“.