welcome.us

Bush, Clinton, Obama udružuju se kako bi pomogli afganistanskim izbjeglicama

14.09.2021 u 17:30

Bionic
Reading

Tri bivša američka predsjednika - republikanac George W. Bush i demokrati Bill Clinton i Barack Obama - udružili su se kako bi pomogli afganistanskim izbjeglicama koje su se doselile u SAD nakon američkog povlačenja iz Afganistana.

Tri bivša predsjednika i njihove supruge bit će članovi inicijative Welcome.US, koju su pokrenule razne udruge, poduzeća i bivši političari u utorak, navodi se u priopćenju Welcome.US-a.

Inicijativa je poručila da će pomoći desecima tisuća Afganistanaca, koji su izbjegli u SAD nakon talibanskog preuzimanja vlasti, mobiliziranjem podrške i volontera.

Mnoge bi izbjeglice bile ugrožene u Afganistanu pod talibanima zbog rada za vojsku SAD-a i saveznika ili za američke i međunarodne agencije.

"Tisuće Afganistanaca bilo je uz nas na prvoj crti za sigurniji svijet, a sada trebaju našu pomoć. Ponosni smo što podržavamo Welcome.US i pomaganje afganistanskim obiteljima da se smjeste i izgrade nove živote", stoji u priopćenju Georgea W. Busha i njegove supruge Laure.

"Spremni smo pokazati našim novim afganistanskim susjedima i ostatku svijeta da su velikodušni duh i srdačnost kralježnica veličine naše zemlje", dodaje se.

Inicijativu je podržalo više od 280 ljudi i raznih entiteta, uključujući poduzeća poput Microsofta, Starbucksa, CVS-a, AirBnB-a, brojnih neprofitnih organizacija, veteranskih udruga itd.

Nekoliko trenutnih i bivših republikanskih te demokratskih guvernera i gradonačelnika također je uključeno. 

Više desetaka tisuća izbjeglica evakuirano je nabrzinu zrakoplovima iz Afganistana u nekoliko tjedana, a Bidenova je administracija kritizirana zbog kaotičnog povlačenja.

Bidenova administracija želi smjestiti do 50 tisuća izbjeglica u vojne baze u SAD-u. Drugi će privremeno ostati u centrima blizu američkih zračnih luka, gdje će njihovi zahtjevi biti razmotreni. Dio je izbjeglica u američkim vojnim bazama izvan zemlje.

U međuvremenu su letovi iz Afganistana u SAD suspendirani zbog pojave ospica.

Bivši republikanski predsjednik Donald Trump i 96-godišnji bivši demokratski predsjednik Jimmy Carter nisu uključeni u spomenutu inicijativu.