rješenje krize

Burić pokreće prikupljanje potpisa vijećnika za raspuštanje riječkoga Gradskog vijeća

05.10.2018 u 16:52

Bionic
Reading

Predsjednik političke stranke Nezavisne liste Bura i riječki gradski vijećnik Hrvoje Burić rekao je u petak na konferenciji za novinstvo na Korzu da pokreće prikupljanje potpisa vijećnika za raspuštanje Gradskog vijeća i raspisivanje novih izbora kao rješenje krize vlasti

Smatra da će prikupiti dovoljno potpisa jer se, kako je rekao s raspuštanjem Gradskog vijeća, po njegovim saznanjima, slažu vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Mosta, Živog zida, pa i PGS-a, a i neki u SDP-u. Predložio je da se ti izbori održe istog dana kad i izbori za vijeća mjesnih odbora u Rijeci, no izbore za ta vijeća mora raspisati Gradsko vijeće po novim zakonskim odredbama, a to se trebalo učini na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, koja je prekinuta. Po prijedlogu riječkoga gradonačelnika, izbori za vijeća mjesnih odbora trebaju se održati 25. studenoga.

Burić je istaknuo i da je gradonačelnik Vojko Obersnel, iako Gradsko vijeće nije raspravljalo niti je donijelo odluku o odobrenju zaduženja za tvrtku Energo od 9,9 milijuna kuna za izgradnju toplinske stanice, iskoristio poslovničke ovlasti i sam donio odluku da se odobri jamstvo za zaduženje Energa za 7,5 milijuna kuna.

O zaduženju Energa trebalo se raspravljati na sjednici Gradskog vijeća 27. rujna, koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma nakon odlaska vijećnika više stranaka bez obrazloženja. Nastavak je sazvan za u subotu navečer, ali ni tada na sjednicu došlo dovoljno vijećnika pa je gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP), kao predlagač, povukao preostale točke s dnevnog reda te je sjednica tako zaključena.

U riječkome Gradskom vijeću, koje ima 36 vijećnika, njih 18 su članovi SDP-a u koaliciji s PGS-om, IDS-om, laburistima, SDSS-om, HSU-om te HNS-om koji ih podupire. Drugu polovicu sadašnjeg saziva Gradskog vijeća čine vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Živog zida, Liste za Rijeku, Mosta nezavisnih lista, Nezavisne liste Bura i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin pa tako nema stabilne većine.