SLUČAJ UVALE PRELUK

Burić: DORH više od šest mjeseci nije poduzeo ništa u vezi Obersnela

31.12.2018 u 14:09

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić ustvrdio je u ponedjeljak da Državno odvjetništvo (DORH) već šest mjeseci nije poduzelo ništa u vezi kaznene prijave protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela zbog štetnog najma prostora kraj uvale Preluk, zbog čega će Grad Rijeka izgubiti više od 20 milijuna kuna.

Nezavisna lista Bura podnijela je kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti protiv Obersnela još 14. lipnja. Čelnik liste u ponedjeljak je naglasio da prijava stoji već šest mjeseci, a DORH nije odgovorio niti na njihov zahtjev za sastankom iz studenog.

'Lista je kao stranka u postupku 17. studenog glavnom državnom odvjetniku poslala zamolbu za sastanak u vezi kaznene prijave, no do danas nije dobila odgovor', rekao je Burić.

Stoga je na konferenciji za novinare održanoj ispred zgrade DORH-a upitao tko štiti Obersnela i zašto kaznena prijava protiv njega stoji već više od šest mjeseci.

Burić tvrdi da je Grad Rijeka zbog ugovora o najmu zemljišta u uvali Preluk oštećen za više od 20 milijuna kuna. 'Kada je 2006. godine postojala mogućnost kupnje zemljišta kod uvale Preluk za 2,5 milijuna eura, Grad to nije učinio, a uvalu je od vlasnika kupio Raiffeisen consulting', kaže Burić dodavši da je Grad potom s Raiffeisen consultingom potpisao ugovor o najmu na 15 godina.

Radi se o zemljištu od 60.000 četvornih metara u blizini mora, koje je u riječkom Generalnom urbanističkom planu predviđeno za gradnju hotela i drugih građevina u funkciji turizma.

Prema dokumentima priloženima u kaznenoj prijavi, Rijeka će za dugoročni najam platiti 3,8 milijuna eura, što je više od cijene po kojoj je zemljište prodano 2006. godine, a nije u međuvremenu iskoristila priliku da postane vlasnik zemljišta.

Raiffeisen consulting je 2017. godine zemljište prodao za 3,2 milijuna eura kanadskom kupcu, a iz tog ugovora jasno je da Grad Rijeka plaća najam do 2021. godine.

U međuvremenu Rijeka isto zemljište daje u podnajam, no i državna revizija utvrdila je da se u poslu radi o gubitku novca, tvrdi Burić.

Procjenili smo da će iznos gubitka biti preko 20 milijuna kuna u gradskom proračunu, kaže Burić, s obzirom da Grad samo polovicu unajmljenog zemljišta daje u podnajam pa time ne pokriva niti polovicu godišnjeg iznosa za najam.