POLICIJA ISTRAŽUJE PRIJETNJE

Bura zbog početka naplate parkiranja u Splitu, stižu otvorene prijetnje: 'Razbit ćemo i zapaliti opremu, batina je izašla iz raja'

23.11.2021 u 13:06

Bionic
Reading

U splitskoj četvrti Sućidar, u kojoj se dio stanovnika buni protiv početka naplate parkiranja na javnom parkiralištu izgrađenom prije tri godine, pojavili su se leci s otvorenom najavom prijetnji, nereda i nasilja. Alarmirana je policija

'Prvo trebamo ići svim legalnim metodama, a ako ne ide milom, onda na njihovu silu jedini je odgovor sila', stoji između ostalog na lecima zalijepljenima po zidovima zgrada u Krležinoj ulici. Potom se navode legalne opcije pritiska, a na koncu i 'učinkovitije metode':

'Onesposobiti videokamere, automate i ostalu opremu', 'obojati znakove', 'zapaliti ormarić s instalacijama', 'slati prijeteća pisma čelnicima koji su ovo zakuhali i uništavati njihovu privatnu imovinu' - neke su od njih. Zaključak letka glasi: 'Batina je iz raja izašla.'

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj za tportal su potvrdili da su upoznati sa slučajem.

'Imamo saznanja o letku nepoznatog autora, a sadržaj kojeg se odnosi na garažu u Sućidru, u Krležinoj ulici. S obzirom na to da se u sadržaju letka između ostalog građane potiče da uništavaju imovinu koja se nalazi na prostoru garaže te se građane poziva na upućivanje prijetećih pisama, poduzet ćemo mjere i radnje iz nadležnosti policije, prvenstveno u cilju sprječavanja protupravnih radnji, ali i istraživanje vezano uz moguće postojanje elemenata poticanja na kaznena djela', rekla je glasnogovornica Antonela Lolić.

Garaža u Sućidru dovršena je 2018. godine, ima 304 parkirališna mjesta i stajala je 6,8 milijuna kuna. Otvorena je neposredno uoči kotarskih izbora i upravo tada je - pod pritiskom građana u politički osjetljivom periodu - odlučeno da se parkiranje neće naplaćivati. Ovo je ujedno jedini objekt ovakve vrste u Splitu koji se još uvijek koristi potpuno besplatno.

Po odluci gradske vlasti, garaža je predana na upravljanje tvrtki Split parking i uskoro prelazi u novi režim naplate po satu korištenja, s time da će stanarima obližnjih zgrada biti ponuđena mjesečna pretplata po cijeni od 90 kuna - ali bez mogućnosti rezervacije mjesta. U najvećem dijelu gradskih objekata vladaju nešto drugačija pravila: stanarska pretplata stoji 290 kuna, ali to uključuje rezervirano mjesto, pa su garaže često poluprazne dok su okolne ulice pretrpane automobilima.

I to će se, kako doznaje tportal, uskoro početi mijenjati, pa će stanari i u drugim dijelovima grada dobiti mogućnost kupnje pretplate po cijeni od 90 kuna, ali će izgubiti 'vlastito' mjesto. Pretpostavlja se da će češća cirkulacija automobila dovesti do većeg korištenja garaža i smanjenja gužvi oko njih.

Predsjednik Gradskog kotara Sućidar Miljenko Modrić (HDZ) za tportal je kazao da ovaj garažni objekt mora biti predan na upravljanje jer bi uloženih sedam milijuna kuna u suprotnom vrlo brzo počelo propadati. 'Podržavamo naše stanovnike da s gradskom vlasti pronađu najbolje rješenje i da sve bude u skladu sa zakonom', rekao nam je Modrić. Upoznat je sa sadržajem letka koji se ovog tjedna pojavio u Krležinoj ulici.

'Koliko sam shvatio, radi se o nekom anonimnom autoru. Prijetnje nasiljem i uništavanjem imovine su apsolutno neodgovorne, to je kazneno djelo', rekao nam je Modrić.

Zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević za tportal kaže da nema smisla komentirati svaki pokušaj otpora uvođenju komunalnog reda. 'Glasna populistička predizborna obećanja iz redova HDZ-a uoči kotarskih izbora ni na koji način nas ne obavezuju. Novi model upravljanja primijenit će se ne samo u garaži u Sućidru, nego i u svim ostalim gradskim garažama - uostalom, upravo takav model funkcionira u Zagrebu i u većini europskih zemalja. Pored svega toga, mogućnost rezerviranja parkirališnog mjesta nije u skladu ni sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu, komunalna usluga mora svim građanima biti dostupna po istim uvjetima', kaže Ivošević.

Direktor Split parkinga Marko Bartulić za tportal potvrđuje da naplata parkiranja u garaži Sućidar započinje 1. prosinca te da je ova tvrtka već zaprimila 240 zahtjeva za pretplatu.

'Po Zakonu o komunalnom gospodarstvu, usluga parkiranja mora biti dostupna svima, a stanari mogu imati povlaštenu cijenu, što u našem slučaju iznosi 90 kuna mjesečno. Da, jednak model uvest ćemo i u ostale gradske garaže', kaže Bartulić.

I on je vidio letak koji se pojavio u Krležinoj ulici, no ne želi ga ni komentirati.