ZLATAR: NEMA SUKOBA INTERESA

Bura u HAVC-u: Filmovi članice Upravnog odbora dobili 6,5 mil. kuna

03.12.2014 u 09:59

Bionic
Reading

Nema sukoba interesa. Sukus je to odgovora u dopisu koji je Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture, poslala Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), a samim tim i Stjepanu Ćosiću, predsjedniku Upravnog odbora HAVC-a, nakon što je on od nje zatražio očitovanje o slučaju direktorice DIM studija i članice Upravnog odbora HAVC-a Darije Kulenović Gudan

Kulenović Gudan, podsjetimo, primila je za dva filmska projekta oko 6,5 milijuna kuna, a kako je istovremeno bila direktorica DIM studija i članica Upravnog odbora HAVC-a, otvorilo se pitanje je li u sukobu interesa.

Prema dokumentima koji su u posjedu tportala, DIM studio dobio je novac za produkciju filmova 'Aleksi' (2,9 milijuna kuna) redateljice Barbare Vekarić i 'Moj dida vanzemaljac' (3,5 milijuna kuna) Dražena Žarkovića Marine Andree Škop.

Dariju Kulenović Gudan u članstvo Upravnog odbora imenovalo je Ministarstvo kulture 1. prosinca 2012, a zajedno sa Škop suvlasnica je DIM studija.

'Sukladno Zakonu o audiovizualnim djelatnostima, Upravni odbor HAVC-a ne odlučuje o programima niti donosi odluke o raspodjeli sredstava, štoviše UO nema ni nadzornu ulogu u tom pogledu niti daje suglasnost na programe', stoji u dopisu Zlatar Violić.

Slično je prije nekoliko dana zborio i prvi čovjek HAVC-a Hrvoje Hribar, uz dodatak kako je 'u pozadini svega hajka koja je pokrenuta da se kompromitira proces izbora ravnatelja'.

Kulenović Gudan,
kao i Hribar, tvrdila je da je 'HAVC zakonom i praksom ustrojen na način da su programske i administrativne funkcije strogo razdvojene'.

Ćosić, koji je od Ministarstva zatražio očitovanje jer je smatrao da je riječ o dvojbenoj situaciji 'koju treba istražiti', danas navodi kako mu ne preostaje drugo nego vjerovati Ministarstvu kulture koje je iznad svih njih.

'Smatrali smo da je riječ o dvojbenoj situaciji i zbog toga smo od Ministarstva kulture zatražili da se očituje o svemu. Kako se Ministarstvo očitovalo onako kako se očitovalo, nema potrebe za dodatnim pravnim pojašnjenjima', zaključio je Ćosić.