oDSJEČENA DALMACIJA

Kaos zbog nevremena: Na otok se nasukao tanker, nema otvorene ceste za teretna vozila i autobuse

05.02.2020 u 19:35

  • +2

Prevrnut šleper kod Splita

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Bionic
Reading

Zbog vjetra, nema otvorene ceste za teretna vozila i autobuse iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Zbog popunjenih odmorišta na autocesti A1 mole se vozači teretnih vozila i autobusa da ne kreću na put ili da se isključe iz prometa na prvom slobodnom odmorištu. Tijekom noći na otok Barbarinac nasukao se tanker

U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije. Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta i brojnih poteškoća u prometu molimo sve vozače da put odgode do poboljšanja vremenskih uvjeta, prenosi HAK.

ZATVORENI SU: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje te između čvorova Dugopolje i Bisko u oba smjera (obilazak dionice između čvorova Sveti Rok i Posedarje

SAMO ZA OSOBNA VOZILA je državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin-Benkovac (ili Zadar) i obrnuto; Jadranska magistrala između Posedarja i starog Masleničkog mosta te Živogošće-Makarska (DC8); DC1 Gračac-Knin; DC1 brza cesta Solin-Klis; DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno; Paški most. samo za osobna vozila otvorene su: A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; DC27 Gračac-Karin.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na: Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga; državnoj cesti između graničnog prijelaza i mjesta Ličko Petrovo Selo (DC217); autocesta A7 između čvorova Orehovica i Šmrika; LC58107 Križišće-Kraljevica. + dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila) na: Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8); državnoj cesti DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac.

Zbog zimskih uvjeta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama promet je zabranjen na: DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo i ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.

Zbog požara zatvorena je državna cesta DC114 Milna-Bobovišća. Zagrebačka obilaznica - čvor Jankomir (A3): zona ispod zapadnog nadvožnjaka Jankomir, na glavnoj trasi autoceste A3 (u smjeru čvora Lučko i GP Bregana) - promet se u oba smjera vodi samo jednim trakom, uz ograničenje brzine od 80 km/h; zatvoren je izlazni krak na čvoru Jankomir iz smjera Krapine (sa A2) prema gradu Zagrebu (Jankomiru) zbog čega je promet preusmjeren obilazno preko nadvožnjaka Rakitje.

  • +8
Olujna bura na zadarskom području Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez propisane zimske opreme. Podsjećamo vozače motornih vozila da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka, zaključuju iz HAK-a.

  • +4
Bura u Vinjercu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Bura raznosila cijevi i razbijala auta u Makarskoj

Jaki udar bure u Vepricu kod Makarske otpuhao je u srijedu Toyotu Yaris na betonski odbojnik uz cestu. Žena je vozila iz smjera Makarske prema Splitu kad ju je bura doslovno otpuhala.

U kasnim popodnevnim satima bura je makarskom području dodatno pojačala pa su zabilježeni udari od 170 km/h. Jaka bura na tom području prouzročila je veću stetu. U jednom trenutku cijevi s gradilišta trgovačkog centra bura je pobacala unaokolo i oštetila desetak automobila ispred gradske dvorane.

  • +19
Bura u Makarskoj Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Vatrogasna postrojba Zagreb samo do 18:00 sati odradila je 60-ak intervencija. Uglavnom se radi o srušenom drveću no bilo je tu i oštećenih fasada, krovova i limova koji su prijetili padom.

'Vjerojatno najveća šteta je zabilježena u Maksimirskoj cesti gdje je vjetar odnio čak 600 m2 krova i oštetilo 11 automobila. Nažalost istovremeno imamo i dva požara, požar krovišta kuće u Kozari putevima i požar napuštene kuče u Prekvršju.

  • +4
Otrgnute ploče na MSU u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Osim profesionalnih vatrogasaca na teren su podignuta i sva dobrovoljna vatrogasna društva koja su po potrebi pozivana na intervencije, dok su tri dobrovoljna vatrogasna društva dežurala u profesionalnim vatrogasnim postajama', objavili su zagrebački vatrogasci na Facebooku.

  • +2
Pad krova u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX