STANJE NA CESTAMA

Bura na Jadranskoj magistrali

29.04.2011 u 08:52

Bionic
Reading

Zbog bure na Jadranskoj magistrali (D8) od Senja do Svete Marije Magdalene, zabrana je vožnje autobusima na kat, vozilima s kamp prikolicama i motociklima, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK)

Zbog radova je za sav promet zatvorena državna cesta D 217 Grabovac-Ličko Petrovo Selo. Teretnim vozilima privremeno je dopušten promet Ličkom magistralom kroz Plitvice, a prijevoz opasnih tvari, cisterni i eksplozivnih tvari preusmjeren je preko Otočca.

Na autocesti A4 Zagreb-Goričan, između čvorova Kraljevečki Novaki i Popovec, u smjeru Varaždina, vozi se pretjecajnim trakom uz ograničenje brzine od 80 km/h.

Na zagrebačkoj obilaznici (A3) od čvora Buzin do čvora Lučko vozi se jednom stranom kolnika uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Kroz tunel Mala Kapela na autocesti A 1, vozi se dvosmjerno, jednom tunelskom cijevi.

Povodom Praznika rada bit će zabranjen promet za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona u petak, od 15 do 23 sata i u nedjelju, na praznik, od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama i na Ličkoj magistrali (D1).

Naizmjence se vozi Šibenskim mostom na Jadranskoj magistrali (D8), Ličkom magistralom (D1) kroz Budačku Rijeku, između Novog Marofa i Turčina (D3), između Daruvara i Maslenjače (D34), na staroj karlovačkoj cesti kroz Draganić (7 do 19h).

Za sav promet su zatvorene ceste: D22 Novi Marof-Sudovec, (obilazak je cestom Breznica-Visoko-Sudovec), D38 Ruševo-Đakovo u mjestu Imrijevci (obilazak je lokalnim cestama),

D66 Bristovac-Barban-Most Raša, D70 Omiš-odvojak za Gata (obilazak je cestom Ž6142 Naklice-Tugare-Žrnovnica-Strožanac, ili cestom D8 Strožanac-Dug Rat-Omiš), D512 Makarska-Vrgorac na predjelu Stupica (zbog odrona, a obilazak od Makarske prema Vrgorcu je Jadranskom magistralom (D8) preko Ploča ili autocestom A 1, između čvorova Šestanovac i Ravča) te ŽC5017 Grohovo-Drenova (obilazak Pašac-Banska vrata-Školjić-Kozala-Drenova).

Za teretna vozila zatvorene su ceste D300 između Buja i županijske ceste prema Brtonigli (obilazak Buje-Plovanija-Umag-Novigrad) te ŽC4030 Orahovica-Kutjevo (zbog sanacije klizišta)

Lijepo vrijeme dovodi na ceste sve veći broj biciklista i motociklista, a u ratarskim krajevima poljoprivredna vozila koja na kolnik donose zemlju i blato. Vozače tih vozila molimo da provjere uređaje za signalizaciju, osobito ako voze tijekom slabe vidljivosti ili noću, poručuju iz HAK-a.

Na graničnom prijelazu Macelj pojačan je ulazak, a na GP Bregana promet u oba smjera teretnih vozila. Granični prijelaz Plovanija otvoren je samo za vozila do 3,5 t.

Na GP Brčko-Gunja dopušten je promet vozilima mase do 9 tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmjerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila, mostom Brčko-Gunja ograničena je na 40 km/h.

Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu, izvijestio je HAK.