SOMALIJSKI GUSARI

Bumerang koji se vraća međunarodnoj zajednici

13.04.2009 u 10:51

Bionic
Reading

U vodama uz somalijsku obalu, dugu skoro četiri tisuće kilometara, ratni brodovi iz više od deset zemalja stvorili su jednu od najvećih protugusarskih flota u modernoj povijesti. Brodovi NATO saveza, zatim brodovi iz zemalja članica Europske unije, kao i mnogih drugih država, poslani su u regiju u nekoliko posljednjih mjeseci kako bi se borili protiv gusara koji otimaju brodove i posadu te potom traže otkupninu

Ujedinjeni narodi kažu da 111 gusarskih otmica, koliko ih je zabilježeno prošle godine u koridoru koji povezuje Sueski kanal i Indijski ocean, predstavlja povećanje od skoro 200 posto u odnosu na 2007. godinu, piše Glas Amerike.

Gusari koji dolaze iz udaljenih ribarskih naselja sjeverne i centralne Somalije zaradili su desetke, možda i stotine milijuna dolara otkupninama te su omeli globalnu trgovinu i uzrokovali ogromnu štetu svjetskoj ekonomiji. Analitičar zbivanja na rogu Afrike pri Chatham House u Londonu, Roger Middleton, kaže da međunarodna zajednica mora preuzeti dio odgovornosti za trenutnu situaciju.

'Dio problema leži u tome što se na Somaliju gledalo kao na zemlju koja je u takvom rasulu da nema smisla uopće brinuti o njoj. Oni će se jednostavno nastaviti međusobno ubijati i to neće imati nikakve posljedice za ostatak svijeta, tako je otprilike glasila ta logika. No ostatak svijeta osjeća posljedice i to sada počinjemo uviđati', objašnjava Middleton.

Godine 1991, nakon pada režima diktatora Mohameda Siada Barrea, Somalija je zapala u rat. Tijekom sljedećeg desetljeća neke europske i azijske zemlje okoristile su se kaosom te su poslale svoje komercijalne flote da ribare u somalijskim vodama. Druge su pak europske zemlje u tu regiju poslale tisuće barela toksičnog otpada, uključujući i nuklearni otpad, i deponirale ga u more.

Bez obalne straže koja bi nadgledala to područje i spriječila takve ilegalne aktivnosti, somalijski su se ribari počeli organizirati i naoružavati kako bi se suprotstavili onima koji su odlagali otpad u njihovim vodama. Počeli su i ubirati novac od brodova koji su ribarili u njihovim vodama.

Roger Middleton kaže da je ono što je započelo kao opravdana borba protiv stranih izrabljivača preraslo u kriminalnu operaciju nakon što su ljudi shvatili ogroman potencijal za zaradu koji leži u tim aktivnostima: 'Mnogi pirati koje sada vidimo nisu iz priobalnih sela, niti su ribari. Oni dolaze iz unutrašnjosti i to su bivši vojnici koji su motivirani isključivo novcem. Činjenica da se ilegano ribarenje i odlaganje otpada nastavlja samo im ide na ruku. Kada zarobe jedan brod i obrate se medijima te kažu da samo brane somalijske vode, to im osigurava podršku zajednica u priobalnom području, koja im je itekako potrebna.'