stručnjakinja sa štampara

Buknula korona u zagrebačkim školama, sve se više djece cijepi na Velesajmu: Kad će opća preporuka za starije od 12 godina?

23.09.2021 u 10:52

Bionic
Reading

Raste broj oboljelih od covida, posebno među mladima: U prva tri dana ovog tjedna imamo gotovo 100 novooboljelih u osnovnim i 88 u srednjim školama u Zagrebu, rekla je Tatjana Petričević Vidović s Odjela za školsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar', te je za HRT komentirala i cijepljenje djece

'Jučer je u Zagrebu bilo 427 novozaraženih. Brojke rastu, nalazimo se na uzlaznom kraku četvrtoga vala. Epidemiolozi kažu da nismo blizu vrhunca, to se vidi iz svakodnevnih brojki na povećanom broju testiranja, a vidi se podatak i u školama u Zagrebu. Imamo porast zaražene djece, povratkom u školske klupe i zatvorene prostore bilježi se porast. U prvom tjednu imali smo 80 novooboljelih u osnovnim školama, 99 u srednjim, a u drugom tjednu 229 u osnovnim i 203 u srednjim. U prva tri dana ovog tjedna imamo gotovo 100 u osnovnim i 88 u srednjim. Očito je da broj raste i ono što primjećujemo je da se virus puno brže širi unutar razreda tako da imamo razreda da u dan-dva ima simptoma i testovima bude potvrđen koronavirus kod 15 od 30 učenika. Delta soj se puno brže širi i tome svjedočimo', rekla je u emisiji HRT-a Studio 4 dr. Tatjana Petričević Vidović s Odjela za školsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar'.

Pozvala je ljude koji se nisu cijepili da to učine, ono je apsolutno izlaz iz ove situacije, istaknula je.

'Što se tiče cijepljenja djece u Hrvatskoj, cijepimo djecu iznad 12 godina, sukladno preporukama regulatornih agencija i našeg HZJZ-a. Cijepe se djeca cjepivom proizvođača Pfizer i Moderna. Zasad stručne preporuke postoje za populaciju djece koja boluju od kroničnih bolesti ili drugih stanja, kojima bi infekcija covidom mogla značajno ugroziti zdravstveno stanje. Naravno, mogu se cijepiti i zdrava djeca i to vidimo, a roditelji dovode djecu na Velesajam. To je ono što smo željeli vidjeti, da se zajedno cijepe roditelji i djeca, ali još uvijek i bake i djedovi koji nisu cijepljeni', rekla je Petričević Vidović.

Kad je riječ o cijepljenju djece starije od 12 godina, rekla je da nema masovne preporuke cijepljenja zdrave djece. Cijepljenje se može provesti individualno.

>> Evo što proslavljeni hrvatski pedijatar kaže o cijepljenju djece mlađe od 12 godina

'Još nismo krenuli u masovno cijepljenje jer se još uvijek važu dobrobiti i eventualne moguće nuspojave koje su zabilježene, moram reći. To se važe, istraživanja traju i nadam se da će se nekakva odluka donijeti u dogledno vrijeme', rekla je Petričević Vidović za HRT.

  • +12
Cijepljenje bez najave na Velesajmu / Ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Komentirajući porast broja novooboljelih u školama, rekla je da se stalno poziva na održavanje distance, ali to je teško. 'U školi se te mjere moraju provoditi. Samoizolacija je još uvijek nužna kada u razredu imamo novooboljelo dijete. Nastojimo biti što poštedniji i u samoizolaciju ide što manji broj djece. No kada se infekcija proširi u razredu i kada imamo dva ili više oboljela djeteta, onda se samoizolacija mora odrediti za cijeli razred', objasnila je Petričević Vidović.

Naprimjer, kako su u školi u prirodi zbog jednog zaraženog učenika sva četiri razreda morala u samoizolaciju, rekla je da se djeca prije odlaska u školu u prirodi moraju sva testirati kako bi se eliminirala zaraza prije puta.

'No u školi u prirodi djeca se miješaju i svi moraju u samoizolaciju. Nije to popularna metoda, ali je još uvijek potrebna s obzirom na stanje epidemije i s obzirom na činjenicu da nemamo dovoljno visoku cijepljenost opće populacije', rekla je.

U Zagrebu cijepljeno nešto iznad 60% odraslih

Svaki dan cijepi se 1000 do 1500 ljudi

'U Zagrebu smo uspjeli cijepiti nešto iznad 60 posto odrasle populacije jednom dozom, no cijepljenje i dalje traje. Svaki dan dolazi 1000 do 1500 ljudi, od čega su dvije trećine prve doze. Ljudi se ipak odlučuju na cijepljenje i ono je jedini izlaz iz ove situacije', istaknula je Petričević Vidović. 

Komentirala je i postcovid kod djece koja nisu imala simptome tijekom bolesti.

'Bolest kod djece prolazi u većini slučajeva s blagim kliničkim tokom. Rijetke su, nasreću, komplikacije multiinflamatornog sindroma. Prate se dugi postcovidi sa simptomima malaksalosti, dugog umora, spominju se smetnje koncentracije, no za to treba još vremena i istraživanja i nadamo se da neće biti izraženijih posljedica kod djece i mladih', rekla je Petričević Vidović za HRT.