PROVOKATIVNA UMJETNOST

Bugarsku u Vijeću EU-a predstavili kao čučavac

15.01.2009 u 17:10

Bionic
Reading

Potpredsjednik češke vlade Alexandr Vondra ispričao se u četvrtak svim zemljama koje su se našle uvrijeđene provokativnom umjetničkom instalacijom u atriju Vijeća EU-a i izrazio spremnost ukloniti dio mozaika koji predstavlja Bugarsku, nakon što je Sofija i službeno reagirala

Mozaik predstavlja zemlje članice EU-a prema stereotipima. Tako je Bugarska predstavljena kao čučavac, a vlada u Sofiji službeno je izrazila negodovanje čim je djelo postavljeno.

Češki umjetnik David Černy je s češkom vladom dogovorio da će napraviti mozaik u kojem će svaka članica biti predstavljena prema stereotipima koji o njoj vladaju, a izbor stereotipa za svaku zemlju trebao je biti prepušten umjetniku iz dotične zemlje. Uz instalaciju, pripremljen je i popratni katalog s imenima i biografijama umjetnika iz zemalja članica i objašnjenjima zašto su izabrani upravo ti stereotipi.

Dva dana nakon što je instalacija postavljena u atriju Vijeća EU-a, otkriveno je da je Černy radio mozaik sam sa svoja dva prijatelja i da je izmislio i imena i biografije ostalih umjetnika.

Vondra je izjavio da je bio 'neugodno iznenađen i šokiran' kada je doznao da umjetnik nije poštovao dogovor, ali je dodao da češko predsjedništvo ne namjerava uklanjati instalaciju. 'Umjetnost je sloboda izražavanja, a sloboda izražavanja je jedan od temelja na kojima počiva EU', rekao je Vondra.

Instalacija postavljena u Vijeću EU-a mozaik je koji čine zemljopisni oblici država Unije.
Italija je prikazana kao nogometno igralište, a svi igrači drže loptu u visini gaćica, preko Francuske stavljen je veliki natpis 'u štrajku', Luksemburg je zlatna poluga na kojoj piše 'rasprodaja', Rumunjska je Drakulina kuća strave, Danska je prikazana kao Lego kocke, Švedsku predstavlja Ikein paket namještaja, Grčka je sva u požaru, Nizozemska je sva potopljena, a iznad vode se samo vide minareti nekoliko džamija, Njemačku obilježavaju autoceste čija umreženost podsjeća na oblik kukastog križa.

Velika Britanija, koja se smatra jednom od najeuroskeptičnijih članica Unije, jednostavno je izostavljena, a Češku predstavljaju kontroverzne izjave njezina predsjednika Vaclava Klausa, u kojima negira postojanje klimatskog zagrijavanja ili komentira Lisabonski ugovor, čiji je protivnik.

Za prikaz Poljske iskorištena je poznata fotografija na kojoj se vidi kako američki vojnici postavljaju zastavu na otoku Iwo Jima 1945, ali su vojnici zamijenjeni svećenicima koji postavljaju zastavu u duginim bojama, tj. zastavom gay pokreta.